27-годишният Николай Станев от Поморие успя да достигне пръв до Богоявленския кръст, хвърлен от морската алея в центъра на града. Николай живее и работи във Великобритания, но сподели, че основната причина да си бъде у дома на Йордановден е именно, за да участва в ритуала, пише Флагман бг.

Ритуалното спасяване на кръста беше предшествано от празнични литургии в три от храмовете на територията на общината – църквата „Свето Рождество Богородично“, манастир „Свети Георги“ и храм  „Свето Възнесение Господне“ в Ахелой.

След Богоявленския водосвет стотици хора се включиха в традиционните литийни шествия до морския бряг. В студените морски води днес навлязоха общо 43 смелчаци (26 в центъра на Поморие, 12 в кв. „Св. Георги“ и 5 в гр. Ахелой).

Лично Дядо Владика – Агатополски епископ Иеротей хвърли кръста и на трите места в общината. В кв. Свети Георги светият символ беше спасен от 21-годишния помориец Георги Райчев, а в Ахелой първенец беше Тодор Илиев на 24 години.Кметът на община Поморие Иван Алексиев връчи награди на всички участници, дръзнали да скочат в януарското море. Заместник-кметовете Янчо Илиев и Кунчо Гайдов, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов и кметът на Ахелой Иван Георгиев също поздравиха смелчаците.