12 случая на хепатит А са регистрирани в ромския квартал „Столипиново” в Пловдив. Само преди седмица от общината миха улиците в квартала с шампоан с мирис на теменужка и въпреки това случаите на болни се увеличават. Това съобщи д-р Таня Учурджиева, епидемиолог в Регионална здравна инспекция – Пловдив, цитирана от Фокус.
Случаите са от 15 юни досега, като от два дни няма регистрирани нови болни. Заболелите не са само деца, а и възрастни. Според д-р Учурджиева няма връзка между отделните случаи и все още не може да се говори за епидемия.
 
Нов случай на хепатит А е регистриран и в Асеновград - 4-годишно момче от ромския квартал "Лозница". Детето е посещавало детска градина, която е поставена под карантина.
 
Преди по-малко от месец в квартала в Асеновград бяха регистрирани още 4 случая на хепатит А.
 
От два дни там също няма нов заболял, твърдят от РЗИ. Чувствително са се увеличили и чревните инфекции в Пловдив и областта.
 
Квартал Столипиново бе измит само преди седмица с български шампоан. Инициативата се провежда за трето поредно лято, а улиците се третират с шампоан веднъж месечно.
 
Дезинфекцираха се също така и пространствата около казаните за боклук, както и около нерегламентираните сметища, които не липсват в квартала.
 
Столипиново е единственият квартал в Пловдив, за който се полагат такива грижи - въпреки отношението на жителите. Нито един друг  район на града не е почистван с шампоан досега. И въпреки това хепатита е най-честата болест сред жителите там.