Нуридин Исмаил е кмет на Хитрино от 2003 г. Преди това един мандат е управлявал близкото село Трем. Роден е на 12 август 1962 г. в Шумен. Завършил е "Социална педагогика" в Шуменския университет. Как върви възстановяването на Хитрино, кога и колко къщи ще се построят и кои са виновниците за трагедията според Исмаил - четете в следващите редове.
- Г-н Исмаил, за много години. Как посрещнахте 2017-а след тежката трагедия в Хитрино?
- За много години! Да сме живи и здрави, това е най-важното! Една по-особена и много трудна новогодишна нощ беше. Не сме го отчели като празник. Мъчихме се със своите болки и с това какво от покъщнината ни можем да запазим.


- Какво си казахте и пожелахте с хората?
- Този път нямахме общо събиране на площада. Това, което успяхме преди новогодишната вечер да си пожелаем, е никога оттук-нататък никъде такава ужасна трагедия да няма. Ужасът беше много голям.

- Как са хората, които се върнаха по къщите?
- Нашите хора са търпеливи. Лека-полека се връщат в ежедневието. За всяко семейство е различно - някъде с много болка, която трудно ще зарасне. Другаде с по-малко. На трето място с повече щети. А на четвърто с напълно съборени къщи. Най-важно беше да се приберат в къщите. Знаех, че сме търпеливи и обединени и заедно ще си помогнем. От ден на ден нормалното ежедневие се завръща.

- Като кмет сте обединител на селото. Запазихте ли доверието сред хората?
- Да не звучи много силно, но доверието на хората го имам и това ми дава още повече хъс и човешко задължение да направя за тях каквото е по моите възможности. Мисля, че го правим с моя екип.

- Чуват се мнения, че Хитрино ще изглежда много по-хубаво отпреди трагедията. Вярвате ли в това?
- Вярвам в това, но не искам да го кажа на глас. Времето ще даде отговор на този въпрос.

- Имаше напрежение с властта. Напуснахте кризисния щаб, а след това нещата се нормализираха. Какво се случи всъщност?
- Напрежението беше голямо. В един момент то нарасна и в хората, и в мен. Ситуацията беше много сложна. Зимата е много люта, появиха се навявания. И всичкото това напрежение изби в един момент. Но беше само за момента, успяхме да се уточним и мисля, че в тази ситуация държавата направи много, за да успокои хората. Навреме бяха взети много решения за обезпечаване на Хитрино и това също в известна степен успокои хората.

- Има ли яснота колко къщи ще се построят и кога хората във фургоните ще заживеят в тях?
- В процес на уточняване е. Въпрос на дни е назначените от нас комисии да се произнесат колко са напълно унищожени и колко са напълно необитаеми и за събаряне. Успоредно с това сме назначили технически екип и въз основа на техните констатация се остойностяват щетите. Чак след това започваме строежа и ремонтите на къщите. Но засега не мога да кажа колко точно ще бъдат и на каква стойност. Може би в началото на другата седмица ще започнем от някоя от къщите. Цялата процедура по конструктивни заключения, оценяване, подаване на заявления за подпомагане, одобрение от общинския съвет ще продължи, но ние ще имаме първите къщи, щетите по които ще бъдат остойностени, за да може по тях да се работи. Започнахме вече събарянето на унищожените, че не могат да бъдат обитавани.

- Вчера пуснаха и втория машинист от ареста. Вярвате ли, че те са главните виновници за трагедията?
- Аз съм убеден в това още от първите часове на експлозията. За мен основната причина е високата скорост. И всеки, който е допринесъл за тази трагедия, трябва да си понесе наказанието.

- Влиза ли в това число дружеството "Булмаркет"? Много хора твърдят, че е възможна техническа повреда и дори саботаж.
- Не мога да кажа има ли неща, които са влияли извън високата скорост. От контактите с железничари, очевидци и работещи по случая мога да кажа, че високата скорост е водещата версия. А дали и по какъв начин фирмата ще подходи да търси съпричастни към тази трагедия, за да си поделят вината, това вече си е тяхно право сигурно.

- Допускате ли, че е възможно?
- Може и напълно да е възможно. Разследващите органи ще го кажат.

- Вярвате ли, че ще има справедливост за Хитрино?
- Да. Такава трагедия в България не е виждана досега с толкова жертви и хора, които още са в болница, без да се знае каква ще е съдбата им.

- Какво се случва с ремонта на сградата на общината?
- Имах притеснение дали ще успеем да си запазим документацията - с тази виелица и навявания имаше риск. Но влизайки в нея, администрацията на 90% беше остъклена. Върнахме се още в събота, за да сме по-близо до хората и по-полезни за тяхното административно обслужване.

- Какво усетихте, като прекрачихте отново прага й?

- В първия момент служителите се уплашиха и избягаха. Не сме очаквали, че до такава степен ще са щетите, а документи от четвъртия етаж да са пръснати на първия. Но вече сме по-спокойни и като администрация се връщаме към ежедневието.

- Какво искате да пожелаете на българския народ, който помогна много на Хитрино?
- Нека да бъдат обединени, както го показаха с Хитрино. Целият български народ се обедини без значение на региона и произхода. Нещо, което не съм очаквал. Чрез "България Днес" искам да благодаря. Мисля, че тази обединеност ще донесе много доброта и възходящо развитие у нас.

Източник: "България днес"