165-грамово яйце е снесла домашна кокошка в русенското село Николово,  похвали се гордият й собственик Петко Петков, който живее във вилната зона на селото. За сравнение, теглото на едно средно голямо нормално кокоше яйце е 60 грама, пише briagnews.bg
Пенсионираният железничар има мини ферма. В нея се грижи за обикновени дворни кокошки, зайци, пчели и други животни. Отглеждането им е по-скоро хоби за Петко, който се занимава с това около 40 години, но миналата сряда видял нещо, което го изумило."Докато обирах яйцата в една кофичка, гледам това яйце и чак не мога да повярвам колко е голямо. За пръв път виждам такова нещо", разказа въодушевено Петко. Амбициозната кокошка, снесла гигантското яйце, била с най-обикновени размери.


Феноменалното яйце обаче било почти три пъти по-голямо от нормалното и затова собственикът му веднага го занесъл и при ветеринарния техник в Николово Веселин Александров.

Александров обяснява, че това е вторият подобен случай в селото. Преди години също се е появило яйце, близко до големината на сегашното. Когато го счупили, вътре в него е имало друго здраво яйце с черупка.Необичайно голямото яйце е странно и заради това, че с всеки ден то намалява с по един грам. За това вчера кантарът показа, че тежи 160 грама. Това намаляване на грамажа е необяснимо и за Петко и за ветеринарния техник Александров. "Много ни е интересно да видим какво ще има вътре, скоро ще дойде време и за чупенето му", добави собственикът.

Петко Петков каза, че кокошките му никога не са яли купени смески. Храни ги предимно със зърно, коприва и домашна дворна храна. Наскоро се натъкнал и на другата аномалия - твърде малко яйце, което тежи едва 10 грама. То обаче е снесено от декоративна кокошка.

Според рекордите на Гинес най-тежкото яйце е цели 454 грама, снесено в Ню Джърси преди около 60 години. Преди 3 години мъж от старопланинско село в България се похвалил с яйце, тежащо 185 грама.