Водата по българското Черноморие е чиста. Това установи проверката, която направи министъра на туризма Николина Ангелкова. Всички заведения на северния плаж в курорта са включени в канализационната система и няма нерегламентирано изхвърляне на мръсни води в морето.  

Трета инспекция премина през на северния плаж на Слънчев бряг от началото на летния туристически сезон. Освен водата се проверяваше и изискването за осигуряване на 50% свободен достъп до плажната ивица.  

"Водата по Българското Черноморие е чиста и туристите могат да се насладят пълноценно на почивката си. Днес отново го доказаха проверките, които направихме в Слънчев бряг, Поморие и Несебър. 63 съвместни проверки са направили РИОСВ Бургас и Варна, с РЗИ непрекъснато проверяваме, т взимат пробите от морето. Ние от друга страна изискахме да се провери дали заведенията които виждаме на територията на морския плаж са заустени и в съответната канализация. Това което установихме е че няма заведения които да имат нерегламентирано заустване”, обяви Николина Ангелкова.

От министерството на туризма проследиха и дали има указателни табели по плажа. Регулярните проверки на водата са на 2 седмици, освен ако няма подадени сигнали.

"Пробите които са изследвани са 222 от началото на годината, проверени са 83 плажа, 47 зони за къпане. В тези 47 зони за къпани които са определени всъщност ние сме установили в 48% отлично качество на водите, и в останалите 52% сме установили добро качество", обясни д-р Георги Паздеров – началник РЗИ Бургас.

Четирите плажа, които миналата година имаха проблеми с мръсна вода, тази година са чисти. И проблеми няма никъде.  

"Започва модернизацията на пречиствателната станция с модернизация на Приморско и Китен, така че за следващото лято ще е прекрасно. Това лято е добре, няма превишаване”, обяви инж. Тонка Атанасова – началник РИОСВ Бургас.

17 са канално-помпените станции в Слънчев бряг, Несебър и Тънково, които препомпват водите в новата пречиствателната станция на Равда. От екоинспекцията уточниха че предстои по същия начин да се отвеждат и водите на Ахелой и Каблешково.Източник: Канал 3