15 години неизвестност. Такава съдба има жител на Смолянско, чието име рекордно дълго се мъдри в списъците за международно издирване на изчезналите от областта. От Смолянско тази година не са открити 15 души, обявени последно за издирване. Петима от тях са в графа изчезнали и в страниците на Интерпол.
За рекордьора по издирване - Миладин Башев, почти никой вече не си спомня в родното му село Вълчан дол, община Баните. На 25 юли 2001 година Миладин Митев Башев е на работа. 44-годишният мъж пече хляб във фурната в центъра на селото. Когато самуните са готови, оставя подреден на тезгяха списъка на хората, които му дължат пари за хляба, и излиза. Повече никой не го вижда, пише "Марица". 

„В селото за неговото изчезване се носеха най-различни версии - че се е самоубил, или е избягал в чужбина, но така и не се разбра какво е станало. Беше издирван дълго в цялата община, обикаляха из любимите му места и не откриха никаква следа”, разказват от Вълчан дол. Обявен е за международно издирване през 2005 година и търсенето му все още продължава. На 4 декември 2009 година по молба на близките е издаден смъртен акт. И годините се редят, докато безследно изчезналият мъж не стана най-дълго издирваният от Смолянско с жълта бюлетина от Интерпол. В базата данни няма негова снимка, но в описанието пише, че е с мустак, черни очи, висок 1.75 м. Миладин, който сега трябва да е на 58 години, има двама братя, съпруга и две деца. 

Без следа остава и Веселин Бисеров Юруков от Баните.Когато изчезнал, е бил на 31 години. За него в Интерпол и полицията се знае, че последно е бил в София. Обявен е за издирване от Седмо районно управление в столицата през 2006 година. 

Миналото лято изчезва и златоградчанинът Велко Кирилов Молов.47-годишният родопчанин последно е бил в Германия, където следите му се губят. Негови съграждани обаче са оптимисти. Мъжът е семеен, но си бил "щурак". „Най-вероятно се е покрил в някоя държава и не се сеща за близките си. Не вярваме, че има нещо притеснително за него - или е в Испания, или някъде другаде, забравя да се обажда”, казват негови познати. 

В списъците на Интерпол за международно издирване е включен и мистериозно изчезналият Емил Венелинов Томашов от село Кремене.37-годишният мъж е в неизвестност от 14 юли 2015 г. Полицаи, горски, ловци, граничари и жители на селото дълго време обикаляха планината с надежда да го открият. По данни на родителите му Емил напуснал дома си вечерта към 22 часа. Емил страдал от психично заболяване, безработен е и никога не е излизал от родното си село. Целият район бе претърсен, но следа от мъжа нямаше. Някои предполагаха, че е забегнал в Гръцко. През декември ловци откриха части от човешки скелет край Кремене. Всички следи водеха до Емил. И досега обаче той се води за издирване от Интерпол, тъй като резултатите от ДНК анализа все още не са излезли и не е доказано, че са на Томашов. 

Най-щастливият развой тази година бе за роднините на Росен Димитров от Мадан, който изчезна това лято във Франкфурт. Хората си препредаваха в социалните мрежи молитви за маданчанина. Почти бяха загубили надежда, но преди седмица той се обадил. Не е имал възможност да позвъни, но е добре, щастливи сме, каза сестра му Мария.