Прасковите обичат топлината и слънцето и както всички дървета - виреят на земята. Една праскова в Шумен обаче спокойно си расте на ... 9-ия етаж. Дръвчето е посадено преди 15 години от Иван Кремов. 
Блокът, в който живее на ул. "Цар Освободител", има специално предназначени корита на терасите, в които да се садят цветя. Иван Кремов обаче решил, че може да се засее и нещо по-сладко, пише Дарик. 

"Бяхме на пазара със съпругата ми и видях, че продават дръвчета. Жена ми малко се опъна "Хайде сега, и дърво ще ми сади на терасата". Но аз взех нектарина и обикновена праскова", обяснява как спонтанно му дошла идеята мъжът. За да подготви подходящите условия за залесяването, се наложило да качи 100-тина кофи с пръст и да ги изсипе в циментовото корито. Засадил дръвчетата, но обикновената праскова не се хванала. Нектарината обаче не само се хванала, но и пораснала.

Беше като експеримент. Не съм си мислел, че ще издържи толкова време, казва Иван и отбелязва, че освен на високо, дървото е на северозападната страна на блока, където е доста ветровито. Една година имаше болест - къдравост по прасковите и оттогава есен и пролет я пръскам с бордолезов разтвор, казва той и отбелязва, че напролет й прави подрязване, защото иначе ще стане много голяма. Освен екзотиката, която внася, дървото дава и плод. През август го берем, защото вкъщи обичаме по-твърди праскови, казва Иван. Той раздава и на съседите, които често се интересуват как е дървото.

Освен дръвчето на балкона на мъжа има и малка градинка. Люти чушки, джоджен, магданоз, босилек, копър си гледаме и си ги ползваме за готвене, казва Иван. Лятото следобед дървото пази сянка и е много приятно да седнеш не под асмата, а под прасковата, шегува се той. 

Мъжът признава и за друг експеримент от селскостопанско естество, който е провел на терасата си. Понеже има много гълъби, реших да проверя дали могат да измътят кокоши яйца, както се говори. И излюпиха, разказва Иван.