Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо д-р Иван Димитров.  49-годишният медик ще отговаря пред правосъдието за това, че на 2 март 2018 г., в Пловдив, умишлено е умъртвил Жоро Джевизов-Плъха, като убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Иван Димитров е предаден на съд и за това, че на 2 март 2018 г. в гр. Пловдив е държал огнестрелно оръжие – пистолет „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис „1947 GEL 9M38“, без да има за това надлежно разрешение.

На 1 март известният домови крадец Жоро Плъха решил да извърши кражба в Пловдив. Д-р Димитров живеел в кооперация в  Пловдив, зад която имало двор и в него шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница. На същата дата обвиняемият бил сам в дома си, понеже правел ремонт и семейството му било на вилата.

На 2 март 2018 г.,  около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната.

Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, медикът взел пистолет „Валтер“, модел, за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение. Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Джевизов, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, обвиняемият доктор е бил нападнат от Жоро Плъха, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела.

При хвърлянето на ножа на д-р Димитров  му е била причинена прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.  Първоначално обвиняемият е бил задържан, като на 6 март 2018 г. му е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

БЛИЦ припомня, че в Пловдив, в защита на лекаря, хиляди хора се вдигнаха на протест, а самият д-р Димитров направи опити да заблуди правосъдието и да прикрие престъплението. Въпреки това хората останаха на страната на медика, като смятат, че циганските безчинства в страната трябва  да спрат. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ