Нападението над крадец, влязъл противозаконно в жилище на друг нощем, да се смята за неизбежна отбрана. Това предлагат Обединени патриоти в законопроекта си за промени в Наказателния кодекс, внесен в деловодството на парламента, пише flagman.bg.
Неизбежната отбрана се разширява още - ако нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго, както и в случай, че нападателите са повече от един, един е, но е въоръжен или самото нападение се случва нощем - без значение от колко лица.

Промените на патриотите идват след случая с лекаря от Пловдив, който застреля човек, за когото се твърдеше, че е влязъл в негов имот. Макар че после в разследването стана ясно, че това не е било точно така.

Обединени партиоти предлагат и промяна на наказанията в случаи на "маловажни кражби".
А именно намаляване на стойността под 1 минимална работва заплата и завишаване на глобата при тези маловажни кражби до нива от 500 до 1000 лв.

Сега за такива случаи се смятат тези, при които стойността на отнетия предмет е под 2 минимални работни заплати. И санкцията е глоба, а не наказателно преследване - от 100 до 300 лв., ако предметът е възстановен.

Патриотите искат да се наказват по общия ред и повторните маловажни кражби, ако са извършени в рамките на 1 година. Като се заличи текстът, че ще става дума за рецидив, ако стойността на откраднатото е над 150 лв.

След случая в Пловдив премиерът Бойко Борисов поиска спешни промени в закона, а правосъдната министърка Цецка Цачева обяви, че ще прави работна група.