Опасна мода излага туристите в Слънчев бряг на риск. Балоните с райски газ, който всеки може да се купи по алеите на курорта за 5-10 лева, предизвикват координационни смущения, халюцинации, увреждане на централната нервна система, предупреди директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, предава bTV.

„Райският газ е опасен. Всички лекарствени средства, съдържащи такова вещество, са внос и са на разрешителен режим от Изпълнителната агенция по лекарствата“, обясни той.

Как да заспите бързо и да подобрите качеството на съня

Райският газ предизвиква еуфория. Затова го наричат весел. 

„Опасен е както за бъбреците, така и за черния дроб, така и за нервната система. Той предизвиква координационни смущения, халюцинации, увреждане на централната нервна система“, заяви шефът на РЗИ – Бургас.

Преди ден полицията иззе десетки устройства, с които се пълнят балоните. Униформените служители оабче ги конфискуват не заради опиата, а заради нерегламентирана търговия въз основа на наредба на Община Несебър. 

Сънувате природни бедствия – може да сте с хипертония

„Актът се изпраща на кмета на Несебър за издаване на наказателно постановление, тъй като той е административно наказващия орган. Досега имаме 47 акта за нарушение на хора, извършващи нерегламентирана търговска дейност с т.нар. райски газ“, каза началникът на  сектор „Охранителна полиция“ в РУ – Несебър главен инспектор Павел Колев.

Защо да пием ликьор от чесън и как да го направим

Устройството за пълнението на балоните се продава свободно. То струва между 100 и 200. Нарича се сифон за сметана, а патронните капсули са по левче. Този газ обаче се използва в медицината за упойка.

Райският газ е най-опасен в комбинация с алкохол. Търговията с него обаче не е криминализирана.