Осем души загинаха и над 110 бяха ранени при тежки катастрофи от 1 август до 4 август следобед. Кървавият кошмар напомни, че е започнал най-черният месец от годината, при който в България от 3 десетилетия насам загиват средно над 100 мъже, жени, деца и старци, пише "Труд".


Досега тази картина не успяха да променят нито една акция на „Пътна полиция”, нито една промяна в Закона за движение по пътищата, а още по-малко ще могат да направят това от някоя Държавна комисия по безопасност на движение или дежурен щаб в МВР по пътната обстановка.

Статистиката на КАТ по месеци от 1990 г. насам категорично сочи, че пикът на жертвите е в трите месеци от лятото плюс септември.

По принцип през този период времето е топло, пътищата по често са сухи, светлата част на деня е дълга, децата са във ваканция, а хората пътуват през отпуските си с автомобили по курортите у нас или в чужбина, както и по родните си места.

През лятото страната ни става кръстопът на гастарбайтери от Турция, които пътуват със семействата си от страни от Западна Европа към родината си. Някои от тях карат по 2-3 денонощия без почивка, заспиват зад волана, изпреварват рисково, не спазват ограниченията на скоростта и това не е само тази, или по-миналата година, а от 70-те години на миналия век.

Такъв е случаят от нощта срещу при 154-ти километър на магистрала „Тракия” при Белозем. Малко след 0,50 ч гастарбайтер заспива зад волана на автомобила си и се удря в друг автомобил. Загива един човек.

Двете коли задръстват платното в посока Бургас и и следва втори сблъсък, при който в болница издъхва още една жена. Следва и трети удар вд спрели заради инцидентите автомобили. При трите сблъсъка са ранени общо 10 души, четирима от които са турски гастарбайтери.

След влизането ни в ЕС през 2007 г. през България преминава и втори голям поток от леки коли и ТИР-ове от Румъния към Гърция. Вече над 10 години румънци пътуват с автомобилите си за почивки по нашето Черноморие, заедно с украинци, молдовци и руснаци.

Също вчера стана и друга кървава катастрофа, характерна за сезона. На пътя София-Варна, близо да разклона за ловешкото село Голец, моторист изгубва управлението на машината си с габровска регистрация, пада на асфалта и е обезглавен от идващ насреща автомобил.