Тази година Троян празнува 150 години като град. Елпром Троян е съпричастен и ще подпомогне финансово изграждането на паметника, както и ще прeдостaви място за поставянето му, съобщава TroyanPress. 

В град Троян индустриалната улица носи името на Академик Ангел Балевски. А на адреса ул. „Академик Ангел Балевски“ №1 не случайно е адреса, на който се намира седалището на гиганта в машиностроенето на България, самият  Елпром Троян в целия си блясък.

Това е мястото, което е най-достойно за човека, работил главно в областта на технологията на металите, той е дългогодишен ректор на Висшия машинно-електротехнически институт „Владимир Ленин“ (ВМЕИ) в София, председател на Българската академия на науките (БАН) и заместник-председател на Държавния съвет на Народна република България.
 

Инициативен троянски комитет, сред членовете му е и бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичарски, е подел инициативата да се постави на подходящо място в Троян паметен знак на именития ни съгражданин, дългогодишен председател на БАН и изобретател със световна известност акад. Ангел Балевски. Инициативата се подкрепя от Община Троян, а общинското ръководство смята, че 150-годишнината на града ни, която отбелязваме през 2018 г., е „един подходящ повод“.

Първоначално е имало идея паметният знак да е на мястото, където се е намирала родната къща на акад. Балевски на ул. „Ген. Карцов“ (до офиса на Училище „Европа“). Но надделяло мнението, че най-добре би било мемориалът да бъде в началото на улицата, носеща името на академика и даваща началото на промишлената зона на Троян – в близост до административната сграда на „Елпрпом Троян“ и срещу емблематичния Пачов мост. Шефовете на електромоторния завод също са заявили пълната си подкрепа и готовност да осигурят място за мемориала и спонсорство.

Какъв да бъде паметният знак обаче не е доизяснено Но при всички случаи трябва да е нещо достойно (примерно солиден каменен къс с бронзов барелеф на акад. Ангел Балевски), а не от типа на обичайните безлични мраморни плочи със суховат надпис, често поставяни единствено за отбиване на номера. Община Троян е поела ангажимент да съдейства на Инициативния комитет и да информира за хода на развитие на инициативатa.