Окръжен съд-Пловдив намали присъдата на бившия кмет на Стрелча от 6 на 4 години. Това съобщи за БЛИЦ адвокатът на бившия управник на Стрелча, осъден за изнасилването на ученичка.

Адвокат Ташкена Колчева припомни, че на 17 януари ще станат две години, от както Евстатиев е в затвора с мярка „задържане под стража“. С решението на окръжните съдии екскметът придобива право на условно предсрочно освобождаване, тъй като по закон му се признават двете години, които изкара зад решетките и е минало половината му наказание. Освен това адвокат Колчева ще обжалва присъдата във Върховен касационен съд, като ще иска пълна отмяна и оневиняване. „Продължавам да твърдя, че този човек е невинен“, каза пред БЛИЦ Колчева. 

БЛИЦ припомня, че сагата скандализира цялото общество. Новината, че бившият кмет на Стрелча е упоил с водка и изнасилил 16-годишната тогава ученичка Ирена Белухова, изправи на нокти хората в страната. Имаше многобройни протести на стрелчанци пред съда с настояване за възможно най-високо наказание. Преди половин година Евстатиев получи 6 години затвор, но преди дни след обжалване на адвокат Колчева присъдата е намалена на 4 години. По време на целия процес екскметът беше категоричен, че секс е имало, но той е бил доброволен и пожелан от девойката. 

Евстатиев все още не знае новината за намалената си присъда. Днес следобед лично ще му я съобщи адвокат Колчева. БЛИЦ се опита безуспешно да се свърже със семейство Белухови за коментар. Все още няма яснота дали Ирена Белухова ще обжалва. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ