Замърсява ли крематориумът околната среда? Защо от комина на този в Пловдив излиза черен дим? Колко опасно е това? 

Броят на кремациите през последните години се увеличава, което според експертите не означава, че не трябва да се извършва по правилата. За какво става въпрос? 
 

От Glas.bg са тръгна по сигнали на читатели. Потърсени са и отговори от компетентните институции.

Кадрите във видеото, са от крематориума в Пловдив. А черният дим, който излиза от комина на сградата, не е прецедент. Случва се от месеци.

Според хората, които са алармирали, това е опасно и вредно. 

Николай Петков е лекар, работи в Ковид отделение. Преди месец бил на погребение на Рогошките гробища и забелязал кълба от дим.

"Попитах там гробарите каква е тази сграда и на какво се дължи този целият пушек. Те казаха, че това било крематориум. Седмица след това пак минах няколко пъти и забелязах, че въпросната сграда продължава да бълва огромни кълба дим. Според мен това е неиздържано и замърсява околната среда", обясни д-р Петков.

Затова сезира Сдружение "Зелени Балкани", изпраща също снимки и видео. Сигнали подават и други пловдивчани, освен в Сдружението, а и в РИОСВ-Пловдив.

В близост до крематориума се намира предприятие за производство на био сокове. Собственикът не се съгласява на среща, но работниците в завода обясниха, че са силно притеснени от гъстия черен дим и от острата миризма. Според тях крематориумът или няма филтри или не ги сменят, защото "са скъпи".

Експерти също смятат, че димът, който излиза, е от свободно горене и това са необработени газове. Както и това, че няма последващ процес, който да пречиства и унищожава саждите и вредните емисии. Няма и филтри, които да ги задържат.

"Фактът, че се изпуска такъв черен дим говори за две неща: или е сбъркана технологията при производството на съоръжението, или неправилна експлоатация - по предписаната от производителя технология. Възможно е и да е възникнала впоследствие авария, която не е отстранена и продължава работата на крематориума с тази авария. Било то върху пречистващи съоръжения, филтри или процес на горене. Нещо има, което не се спазва и затова е налице този резултат", смята експертът от Българска Траурна Камара Петко Божков.

По думите му, ако се спазва технологията и има пречиствателни съоръжения, би следвало от там да излиза чист прозрачен въздух, като този от Софийския крематориум.

От кадрите ни ясно се вижда, че от комина на крематориума в София излиза прозрачен дим.

Заради зачестилите сигнали от Сдружение "Зелени Балкани" са решили да направят проверка.

"Аз лично посетих района, направих снимки, видях действително, че това, което излиза от комините на крематориума, няма как да е допуснато по българската нормативна база", обясни Христо Николов. Според него независимо какви са условията, фирмата е длъжна да спазва изискванията на Европейския съюз и нормативната база.

Спазва ли фирмата тези изисквания? Собствениците на крематориума са братята Тодор и Калин Посланикови.

"Черният дим е от чувалите в които се полагат покойниците, когато са починали от кронаврус, слага се понякога в един, в два, в три чувала се повиват, при нас идва една голяма маса с найлон, която напрактика образуват този, черното пропушване което трае няколко минути, от една-две до пет-шест минути, след което спира и ето виждате в момента тече кремация няма абсолютно никакъв проблем, в момента пещите са пуснати, работят.

Това е ситуацията в момента с работещите пещи. Иначе в съоръжението са правени допълнителни керамични филтри, които са монтирани, просто въпреки всичките необходими предпазни мерки, заради тези найлони, не могат да бъдат спрени", настоя Калин Послаников.

В страната ни има три крематориума - в София, Варна и този в Пловдив. В Софийския също приемат покойници, починали от Ковид и те са 25-30% от останалите. Само че тук, от комина, не излиза черен дим. Вероятно, защото технологията е друга.

"Зависи от самата технология, която се прилага, но всъщност основният проблем, който поражда отделянето на газове, е това което се изгаря в пещта", обясни Пенчо Лазаров, юрист към Софийския крематориум.

Има ли проблеми с пловдивския крематирум? Правени ли са проверки? И ако е така, по документи, или при реална работа на съоръженията? Отговорите на тези въпроси потърсихме от РИОСВ-Пловдив. От там изпратиха писмено становище.

От Еконспекцията посочват, че са извършили 2 проверки в крематориума в края на миналата година и ден след като ние ги сезирахме - на 7 януари тази година. Обясняват също, че съоръженията работят при пълно натоварване на мощностите предвид епидемичната обстановка в страната. А от изпускащите устройства (комините към двете пещи) не е установено изпускане на описания в сигналите черен дим.

Само, че  писания в сигналите черен дим, който от екоинспекцията не са установили, е документиран в снимков и видео материал от подателите на жалбите. А при проверката, след подадения сигнал от екипа ни пък установиха, че задимяване има в първите 10-15 минути, след което при достигане на температура от 8500С процесът на горене се нормализира. Това най-вероятно е причината за краткотрайното задимяване при запалване на пещите, смятат още експертите от РИОСВ. Вижте цялото разследване: