Семейството на ексгарда Горан Горанов иска обезщетение в размер на 1 300 000 лева от обвинените за смъртта му надзиратели Стилиян Карчев и Ангел Мавров, пише Флагман.бг.

Майка му и баща му – Саша и Красимир са предявили иск от по 250 хил. лева към всеки от двамата подсъдими, а сестра му Йонка Горанова – 150 хил. лева. Общата стойност на целия граждански иск към двамата служители на реда е в изключително голям размер и абсолютен рекорд за  Районния съд.

Освен това близките на 32-годишния рецидивист ще влязат и в ролята на частни обвинители по време на същинския процес.

Разпоредителното заседание по процеса се проведе в началото на седмицата. Двамата служители на Бургаския затвор Стилиян Карчев и Ангел Мавров застанаха на подсъдимата скамейка, но категорично отрекоха да имат вина за мистериозната смърт на затворника и поискаха делото да бъде гледано по общия ред.

Общо 68 свидетели ще дадат показания за възникнала ситуация на 25 март 2017 година, когато при 140 градуса представителят на ъндърграунда в Бургас Горан издъхна заради повреда в парната инсталация в наказателната му килия в Зона II на Бургаския затвор. Сред тях са, както колеги на обвиняемите, така и затворници, станали свидетели на мъчителния инцидент.

Карчев и Мавров са били постови в сектора, където в единочката с малък прозорец е избила тръба на парното и буквално е попарила останалия без въздух Горан. Близо година и половина след мъчителната кончина на някогашния шампион по борба и бодигард на видна фигура от бизнеса в Бургас разследването за случилото се в затвора продължава и в следващите месеци ще бъдат разпитани и вещите лица, които ще дадат показания относно експертизи и проби от анализи, проведени дни след смъртта на бившия борец. Първият ден на серията от разпити е насрочен за 26 юни т.г., когато 10 човека ще дадат показания. 

Съдия Николай Гемеджиев уважи искането на семейството на ексгарда и ги допусна само като частни обвинители, а при евентуална осъдителна присъда за двамата надзиратели, близките на Горан ще имат възможност да предяват и гражданския иск, обясни в съдебната зала съдия Гемеджиев.

Според защитниците на двамата надзиратели по закон граждански иск могат да предяват само родителите му, тоест ако бъде наложено обезщетение, то би следвало да е само към Саша и Красимир Горанови, но не и към сестра му.