Общинският кризисен щаб в Благоевград не прие предложението на Комисията за борба с COVID-19 към Общински съвет – Благоевград за пълното затваряне на Общината, съобщава „Фокус”. 

По време на заседанието на Щаба е било коментирано, че няма нужда да се стига до пълно затваряне при положение, че днес от Националния оперативен щаб и Министерски съвет обявиха, че ще има частично затваряне на обектите, в които има най-голямо разпространение на вируса.

По време на брифинг кметът на Благоевград инж. Румен Томов обясни, че предложението е било отхвърлено с мнозинство. По думите му дори от Правителството не са си позволили пълното затваряне на бизнеса, защото това би било пагубно за икономиката на страната.

Освен мерките, които ще влязат в сила за цялата страна от вечерта на 27 ноември, в Благоевград ще започнат работа така наречените пешпатрули.

Те ще бъдат съвместни на ОДМВР – Благоевград, Общинска охрана и РЗИ. Целта е да се следи и да не се допуска струпването на много хора на едно място, провеждането на нерегламентирани тържества или за обекти, които работят, но чиято дейност е забранена със заповед.

Актовете ще се пишат на място. „Мерките, когато не са съпроводени със санкции, не се спазват”, каза кметът на Благоевград инж. Томов.

За сега не се предвижда и въвеждането на задължително носене на маски на открито в Благоевград, но все пак специалистите са категорични, че е препоръчително.

По отношение Коледния базар в Благоевград и започнатото изграждане на коледните къщички, които са традиционна атракция за областния център, Томов посочи, че същите ще бъдат завършени, а наемателите ще плащат наем само за времето, в което ще работят. „Ако работят три дни, ще платят наем за три дни”, категоричен е Томов.

За съжаление трима от наемателите вече са се отказали, но на отдел „Култура” към Общината е възложено да се направи така, че обектите да бъдат превърнати в детски кътове. За сега не е ясно дали ще има коледни и новогодишни тържества. „Дядо Коледа ще дойде, но само ако не го спрат”, коментира кметът.

Освен това се работи за създаването на триажен кабинет в Благоевград, но имало законови пречки, по чието отстраняване се работи, заедно с Министерството на здравеопазването. Другият голям проблем е, че не се знае дали ще има кой да работи в този кабинет, допълни Томов.

От Община Благоевград водят преговори с медицинските сестри от яслите и детските градини, както и с пенсионирани такива – да се включат в борбата срещу коронавируса, но за сега без успех.