Общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут. От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората не ги искат, те обаче отказват да се преместят. Напрежението между българите и сирийците ескалира и се наложи днес полиция да се намеси и да успокои спорещите граждани, съобщава bTV.
Хората от Елин Пелин не искат да бъдат настанявани бежанци, посочи кметът. Той е категоричен, че няма да пусне семейството. „Те трябва да намерят друго място където да живеят. Не смятам да допусна който и да нарушава мира на моите съграждани”, заяви той.

Акрам Наюф, представител на сирийците заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека и българските закони и призова институциите да се заемат със случая.

„Тези хора има хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН”, каза той.

Кметът уточни, че общината не е взимала решение, а той изпълнява волята на хората. Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.

Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.

Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци. В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България. Местните се заканват със саморазправа и открито заявяват, че семейството няма да живее спокойно в Елин Пелин.

Един от хората на площада дори заяви: "Тук турчин не е стъпвай и сириец - няма. Първо ще ви покръстим и ще ви изкъпем в реката, но надолу с главите".

Сирийците от своя страна няма да се откажат и ще си търсят правата.