Ще продължат ли да ни пращат мигранти и вече част от пътя на бежанците ли сме? Да не би така да искат да напълнят обезлюдяващите села? Тези въпроси вече тревожат жители на родопски села.
Двама афганистански младежи разбунтуваха Широка лъка, след като бяха настанени в Дома за деца, лишени от родителски грижи в смолянското село. Момчетата на 15 и 17 години бяха докарани на 7 февруари с настанителна заповед от  дирекция „Социално подпомагане" в Софийския район „Сердика", пише 24rodopi.com.

„Никой не ме е уведомил преди това. Вече свикахме обществени съвети и разисквахме какво да правим. Не искам да се създава психоза сред населението, но и за самите чужденци не е добре да са там. Те не знаят български, нямат и преводач", посочи кметът Васил Седянков. Към момента пък се чака съдът да реши какъв статут да имат момчетата от Афганистан.

Местните обаче открито се тревожат, настоявайки бежанците да напуснат селото.

Домът е в близост и до Националното училище по фолклорни изкуства в селото. Жителите се притесняват, че родителите може да изтеглят децата си от НУФИ. В селото има и Основно училище, а неканените гости ще рефлектират върху живота в будното родопско село. Кметът Седянков се надява, че институциите ще реагират адекватно и двамата афганистанци съвсем скоро ще напуснат Широка лъка.     

Късно днес обаче стана ясно, че двете момчета от Афганистан вече са изведени от Дома за деца в Широка лъка и са извозени към Пловдив, където ще бъдат настанени в друго социално заведение.

Същевременно полицейска закрила е била оказана в РУ-Кирково на 17-годишен иракчанин, който е бил установен в покрайнините на село Чорбаджийско, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Кърджали. Чужденецът е бил проверен в хода на специализирана операция на полицейското управление за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места. Полицаите изяснили, че младежът е напуснал регистрационно-приемателен център за бежанци.