След като вчера снегът на места изненада всички, то днес прогнозата за времето е малко по-милостива. Оранжев код за обилни валежи и силен вятър е в сила за шест области на страната днес. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН .

Кодът е в сила за областите Русе, Разград, Шумен, Варна, Силистра и Добрич. Там валежите ще продължат, по-интензивни и значителни по количество ще са през нощта и първата половина от деня.
 


Количества за денонощието ще бъдат между 35 и 50 л/кв.м. Времето ще бъде много ветровито - ще духа силен и бурен северозападен вятър с пориви до 22-24 м/с.

За областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Търговище е в сила жълт код за обилни валежи, а количеството им за денонощие е 20-25 л/кв.м.

Жълт код за силен вятър е обявен в областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Търговище, Сливен, Ямбол и Бургас. В тези области, през първата половина на деня, ще духа силен и временно бурен северозападен вятър - пулсации до 22-24 м/с.

Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Какво ще е времето по дни и часове вече може да видите в най-новата рубрика на БЛИЦ, в която ще ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.