Емблематичната къща за Стария Бургас – на индустиралеца Аврам Чальовски до Търговската гимназия в Бургас, започна част по част да се срутва. Снощи падна терасата и по чудо няма жертви.

Бетонните блокове са се свлекли на тротоара при височина от 5-6 метра. Мястото все още не е отцепено и най-вероятно още днес ще се извършат обезопасителните процедури. Възможно е да има и други падащи елементи, дори фасадата на сградата, защото и с просто око се вижда, че тя е занемарена.Това е къщата на един от най-големите индустриалци в България в началото на 20-и век Аврам Чальовски. Издигната е по проект на легендарния архитект Рикардо Тоскани и се счита за историческо богатство на Бургас.

Къщата обаче години тъне в разруха. Тя е архитектурен паметник на културата и не може да бъде разрушена, а трябва да бъде възстановена в автентичния й вид. Освен ако, разбира се, не падне сама.Намира се в един от най-скъпите райони на Бургас – до Търговската гимназия. Наследниците на Чальовски водеха дълги дела със захарния завод „Победа“, които загубиха и срещу тях бе изваден изпълнителен лист за 2 милиона лева, след което започна публичната продажба на най-атрактивните им имоти в Бургас.Източник: Флагман.бг