Делото срещу фермера Петър Пищалов за мъртвите коне в Осоговска планина продължава след съдебната ваканция, процесът зацикли заради отсъствие на адвокат. Районният съд в Кюстендил под председателството на съдия Светослав Петров не даде ход на делото заради отсъствието на адвоката на кюстендилеца Вася Пешева.

„С оглед на това, че отсъства адвокатът, ход на делото не следва да бъде даван, освен ако Пищалов не реши то да продължи”, обяви прокурорът Галина Димитрова.

„Моят адвокат Вася Пешева е някъде по залите тук, в съда. Каза, че ще дойде. Предлагам да я изчакаме. С нея се чухме по телефона, има дела. Без защита не желая да се дава ход”, каза Пищалов в началото на съдебното заседание.

Съдия Светослав Петров даде толеранс от 10 минути за изчакване на Пешева, която обаче не пристигна в залата. Делото беше отложено за след съдебната ваканция – на 16 септември. В залата присъстваха част от свидетелите, които до този момент не са дали показания, както и вещите лица, пише "Струма". 

Пищалов заяви след заседанието, че е оптимист за приключване на делото. „Правдата не е на страната на силните, правдата е на страната на истината, така че… Без коментар оставям това как се чувствам. В края на краищата хората какво се интересуват. Защо тези хора, които предизвикаха всичко това, не дойдат да ме видят и да донесат една буца сол на тези животни. Няма проблеми, нямам огради, по всяко време мога да бъда намерен.

Трудно е в днешно време да се занимаваш с животновъдство. Как мислите, лесно ли ми е било да ми откраднат, да ми убият животни. Ама аз не съм единственият човек. Не си броя животните. Колкото по-малко се знае за тях, толкова по-добре, защото има недобросъвестни хора, които какво правят – не се грижат за тях. Имам си адвокат, моята работа е да си гледам животните да са добре. Не знам какво пише в експертизите на вещите лица, не съм ги чел, с бумагите да се занимава адвокатът ми”, добави още Пищалов.

Процесът срещу фермера започна след открити мъртви коне в Осоговска планина. През месец март 2018 година беше подаден сигнал за животни, които са оставени през зимния сезон на временно пасище, а някои от тях от тях бяха загинали. По случая беше образувано досъдебно производство. Сигналът за това дойде от природозащитници, публикували снимки в интернет. Обвинението е по член 325 б, ал. 2, т. 1 от Наказателния кодекс. Този член третира извършване на престъпление от лице, което осъществява дейност или професия, свързани с отглеждането на животни – причинена смърт на гръбначни животни.

Районна прокуратура вече направи предложение Пищалов да бъде освободен от наказателна отговорност и спрямо него да се наложи административно наказание. На заседанието по делото, провело се на 30 май, бяха разпитани част от 15-те свидетели по делото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ