Бащата на 17-годишната Михаела от Камено, която се издирваше и малко по-рано днес бе намерена – Янко Иванов, не за първи път попада под вниманието на медиите. Преди години той се прочу като Янко Линейката.
 

Ново 20: И "едно приятелче от малцинството" се появи в изчезването на 17 г. Михаела

Тогава той извозваше болни хора до лечебните заведения, докато все още в Камено нямаше специализиран транспорт. Янко помогнал на мнозина.
 
В началото на декември станало ясно, че той самият има нужда от помощ за съвсем човешко – да може детето му да се роди у нас.
 
Любовта между Янко и рускинята Светлана пламва преди година и половина. Срещат се там, където днес се случват подобни романи – в Интернет
 
„Аз съм от район близо до Москва, област Подолск. Животът ми там беше много труден и тежък. Никога не съм вярвала на обикновените, нормалните мъже, които са в Русия. И когато се запознах с него, това ме накара да повярвам, че има любов на света“, разказва Светлана пред БНР.
 
В началото Светлана идва с туристическа виза, изготвя документите си за следващата виза и кандидатстват за временен престой. През април сключват и граждански брак. Струва им много пари, но успяват да се справят:
 
„В последствие, след три години тя ще получи българско гражданство“, казва Янко.
 
Желанието на Светлана е същото: „Това е естествено да остана с мъжа си и да продължим нашето семейство“, добавя тя.
 
Жената вече е навлязла в деветия месец, раждането предстои в началото на януари. През Светлана и Янко има два проблема. Първият е, че тя е с доста сериозно късогледство – 11 диоптъра и не може да роди естествено. Ако го направи, вероятността напълно да загуби зрението си е голяма.
 
Второто е, че тя е руски гражданин и не е осигурена тук, здравната ѝ застраховка не покрива операцията за раждането. Процедурата ще струва много пари, които са непосилни за Янко и семейството им – нормалното раждане е от 1 300 лв. нагоре, а при тях секциото е наложително.
 
„Откакто сме заедно, постоянно даваме за документи. Сега ремонтирам къщата, правя баня, защото нямахме и беше много тежко“, казва Янко.

Извънредно! Развръзка с изчезналото 17-годишно момиче от Камено
 
Янко работи като заварчик, получава около 800 лв. месечно, от които не може да задели и за операцията. Той има и дъщеричка от първия си брак, за която се грижи. А защо Светлана не роди в Русия – отговорът е прост:
 
„Ако там родеше - щеше да е руски гражданин. Нали целта на всички нас, не само моя, а на всички граждани на България е да увеличи населението на страната ни. Уж се мъчим да повдигнем българския дух и да завишим нашата численост, която всекидневно намалява. Все повече възрастни хора умират, а по-малко деца се раждат в нашата изстрадала родина“, споделя тогава Янко.
 
Вече са избрали и име на детето – Стоян, харесва се и от двамата.
 
Надеждата на Янко е, че някоя болница ще се съгласи да извърши операцията безплатно.
 
Вероятно всички тези премеждия са причината Янко Иванов да започне призива си във Фейсбук със зов за помощ за издирването на дъщеря си така: „След всичко лошо тази година вчера изчезна и дъщеря ми Михаела Иванова“.