Фермер от берковското село Черешовица, който е и ловец в местната дружинка, повали с пушката си едър вълк в Балкана. Гръмнатия хищник е черен като четирикрак дявол, съобщиха от ловната чета. 

Дружинката от Черешовица излязла в неделя на лов за диви прасета над селото, а 43-годишният Александър Гогов застанал на пусия в гориста местност край планинска рекичка. Около половин час след началото на гонката между две скали над ловеца се показал голям вълк. 

„Първоначално реших, че е куче. Беше целият черен, но после ясно видях, че е вълк макар и необичайно тъмен”, разказа Гогов. 

За късмет вятърът духал към пусията, звярът не усетил човека, продължил пътя си и когато наближил на около 30 метра ловецът стрелял. Още първият изстрел заковал хищника на място. Поваленият вълк бил измерен на електронен кантар и заковал 46 кг. 

Макар и рядко, в природата у нас се срещат и бели, и черни вълци, обясниха горски. Според народни поверия обаче черният вълк е зла сила и ако го сънуваш те чакат неприятности, а убийството му е знак за победа над неприятели.

Сашо Гогов е опитен ловец и точен стрелец, това е петия му повален вълк през последните години, разказаха колегите му. 

Гогов е фермер и отглежда в Черешовица стадо с крави и няколко биволи. 

„Преди да взема биволите стадото ми често бе нападано от вълци, които разкъсваха животни. Биволите се оказаха по-страшни пазачи от кучетата и пушките, никакъв звяр вече не смее да припари до кошарите и пасищата. Вълците обаче опустошават горите, най-често жертви им стават сърни, елени и зайци, затова се стремим да намалим популацията им!”, коментира Гогов.