Трагедията на Странджа е огромна. Заради открития вчера рядък вид чума по овцете се наложи да бъдат избити стотици животни. 

Радиусът за евтаназия до този момент е само 3 км от фермата с откритите болни животни, но ще се изследват всички стопанства до 30 км в концентрична окръжност. Ако се открият животни със сходни симптоми, ще се наложи масово избиване на овце и кози. Става въпрос за над 14 хил. животни, които ако бъдат умъртвени това би означавало край на традиционния поминък с отглеждане на животни за екологично чисти продукти и месо на Странджа.


Фермерът Венко от село Кости показа потресаващи кадри от днес преди обед – всичките му овце са избити, защото са в карантинната зона.  Той повече няма да се занимава с животновъдство и най-вероятно ще напусне селото, което ще е поредната крачка към окончателното му обезлюдяване.
 

Все още не искам да повярвам, че това ми се случва за трети път - първо беше шапа, после син език, сега пък чума. На кого да вярвам вече и аз не знам. Какво ще правя от утре - също не знам. В моето стадо от 236 животни нямаше нито едно болно. На заради открито такова в стадото на колегата избиха всички. Нямам думи просто, едва ли някога ще мога да забравя ужасяващата картина от вчера - държах ги едно по едно, за да им слагат инжекциите и после да ги хвърлят в трапа. Хора, страшно е!!! Какво е това чудо, какво е това нещо?! Животни гледам откакто се помня. Сериозно започнах преди девет години и въпреки че на два пъти ни сполетяха подобни трагедии, пробвах отново. До вчера - когато отново избиха всичко. Аз живеех за тези животни, бях с тях 365 дни в годината, за мен те бяха моето всичко. А сега вече ги няма. Заради болест, пламнала и внесена най-вероятно от нелегален мигрант. Всички са потресени, а хората с белите дрехи ще ги помня завинаги. Не мога да кажа нищо повече, не знам какво ще правя и дали изобщо повече ще погледна животно“, плаче от мъка мъжът, предава Странджа нюз.