През последните дни рибата в реките и язовирите в Хасковско започна да измира поради драстичното намаляване на кислорода във водата, алармира чрез БЛИЦ шефът на ИАРА в Хасково, д-р Милчо Милчев.
Пресъхват реките и язовирите поради голямата суша, кислородът бързо се изчерпва.
Положението на водните обитатели става страшно. Дори и в река Арда, която никога не е пресъхнала, вече останаха само няколко вира. Рибата в тези вирове все още дава признаци на живот, но тя едва ли ще издържи повече от седмица ако не завали дъжд или не бъде изпусната вода от язовир Студен кладенец. Поради ремонта на язовира, който започна преди три месеца, вода не може да бъде пусната в реката, което обрича и последната оцеляла риба на сигурна смърт. Единствената надежда е Господ да се смили над рибата и да напълни реките и язовирите с дъжд.
Толкова тежко е положението на рибата и в микроязовирите. Сега денонощно се поливат зеленчуците и собствениците на такива насаждения източват безконтролно и последните количества вода от микроязовирите, без да интересуват какво ще стане с рибата.
Инспектори от Басейнова дирекция, които отговарят за водните площи, непрекъснато извършват проверки, но това не променя ситуацията. Въпреки, че само през август т.г. са съставени почти 60 акта за нощен риболов със забранени средства, ситуацията не се променя. Конфискувани са 36 незаконно поставени риболовни мрежи, които са унищожени. Продължава и нашествието на гърците, които идват в България, за да събират бяла мида. За пореден път, преди няколко дни, са задържани двама гръцки граждани, които се опитали да отмъкнат през митницата 200 килограма от черупчестия деликатес. Съставените актове от началото на годината до сега за такива нарушители са над 250, каза още за БЛИЦ, д-р Милчо Милчев.  Информацията е на кореспондента на БЛИЦ в Хасково Тодорка Николова. /БЛИЦ