До един месец Върховният административен съд ще излезе с решение по наредбата за влагането на вода в пилешкото месо и пилешките продукти, съобщи „Монитор”, като цитира говорителя на институцията Васил Чобанов.
Спорната наредба попадна в съда, след като Асоциацията на месопреработвателите в България внесе жалба с мотива, че българските производители са поставени в неравностойно положение, защото на пазара изискването за ниско съдържание на вода важи само за родните продукти, но не и за вносните. <br /> <br /> В края на миналата година влезе в сила наредба на аграрното ведомство, която забрани помпането на пилешките мръвки с добавки, които увеличават обема им. Документът трябваше да сложи край на практиката да се влагат в птичите мръвки влагозадържащи агенти, растителни и животински протеини, които увеличават теглото на продукта и задържат вода. Това са добавки, които подпомагат в месото да влизат допълнително течности, които увеличават обема на готовия продукт и потребителите плащат за по-голямо тегло на птицата, отколкото е реалното съдържание на месо. На пазара се предлагаха пилешки пържоли, които са увеличили обема си с повече от 50%.<br /> <br /> Поради проблеми с изпълнението на наредбата обаче се наложи да бъде удължен с един месец гратисният срок, в който българските предприятия трябваше да се настроят към новите изисквания. В края на март обаче наредбата беше атакувана в съда от производители на пилешко месо и Асоциацията на месопреработвателите в България. Тогава ВАС задължи земеделския министър да представи мотивите за изготвянето на наредбата, както и допълнителните европейски нормативни актове, на основата на които е изготвено ограничението.<br /> <br /> Проблемът с тумблирането и щприцоването на пилешкото месо не е само български, след 1 юни тази година всички страни в общността ще трябва да прилагат европейските регламенти 1129 и 1130 от 2011 година, в които са изброени разрешените добавки в пилешкото месо, които трябва да се прилагат в страните. Държавата трябва да бъде готова с план Б, ако бъде отхвърлена наредбата, категоричен е Богомил Николов, председател на Асоциация &bdquo;Активни потребители&rdquo;. <br /> <br /> Според него трябва да се въведат изисквания към продукта, а не към производителя, така че родните преработватели да не се чувстват ощетени в тази ситуация. Подобна нормативна уредба има в Англия, където обаче е наложено изискването за информираност, което предполага на етикета ясно да е изписано съдържанието на вода, а препоръките към потребителите са за 5% течност. Според нашата наредба горната граница за вода в месото е 4,3%.<br /> <br /> Асоциацията категорично застава зад всяко правило или норма, които водят до намаляване на водата в пилешките продукти, каза Николов. Основна причина за това не е само фактът, че хората плащат скъпо за течностите, но и защото маринатата, която се използва, е пълна с различни химически вещества, които според експертите на потребителската организация са много вредни. Става дума най-вече за фосфатни соли, които са безвкусни и не се усещат, но влизат в чинията ни и водят до вредни последици за здравето, каза още Николов.<br /> <br />