Зелената зона в София ще работи и в събота от януари 2021г. Това реши Столичният общински съвет като прие промени в Наредбата за организация на движението в града, информира "Монитор".

Така през почивния ден зелената зона ще работи от 10 до 18 часа, а промените влизат в сила от 4 януари догодина.

Освен работното време зелената зона ще разшири и обхвата си с над 1000 нови места. Те ше бъдат обособени в горната част на квартал "Яворов" и в зоната около пазара "Иван Вазов".

 В „Иван Вазов“ платено паркиране ще се разшири с 880 места на територията, оградена от ул. "Бяла черква" и булевардите "П.Ю.Тодоров", "България" и "П.Каравелов". Други 210 места места пък ще бъдат разкрити в "Яворов". Те ще се намират в карето между булевардите "Цариградско шосе", "М. Еминеску", "Шипченски проход" и ул. "Акад. Людмил Стоянов".

С промените в наредбата се въвежда и изцяло винетен стикер за зоните за платено паркиране. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални. За шофьорите, чийто автомобили нямат годишен технически прегледат ще се отказва винетен стикер.

Въвеждат се и рестрикции за броя на автомобили, които може да се регистрират в зоните от една домакинство. Досега имаше възможност за винетки за три автомобила, сега се ограничват домакинствата до две коли.

Облекчения има и за хората с увреждания, ползващи инвалидните места за паркиане. Отпада задължително ходене по комисии, както и няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.

Според вносителите на доклада всички тези промени ще доведат до подобряване на мобилността в града.

Първоначално в наредбата бе заложено синята зона да бъде разширена повече от двойно - от 5000 на 12 000, както и да работи в неделя, но беше отложена.

"Отказахме се да от разширяването на синята зона, заради усложнената обстановка с коронавируса и не е момента да се натоваряват хората с резки промени", обясни един от вносителите на промените и зам.-председател на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков.