Заради решение на Министерския съвет България ще подкрепи нови геномни техники за храни и фуражи. Това алармира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов.

Йорданов заяви, че е имало неоповестено заседание на Министерския съвет и на него е взето решение за позицията на България на предстоящата среща на Съвета на Европейския съюз по темата „Земеделие“.

Това, което тези престъпници от ПП-ДБ са решили да направи България, е отпадането на регламентите на ГМО храните, т.е. ще подкрепим нови геномни техники за храни и фуражи и пробутване на генномодифицирана храна.

Така ще загубим пазари, които търсят чиста биологична храна, тъй като никой в България вече няма да може да докаже дали храната му не е замърсена с ГМО.

Това ще доведе до нови неизпитани ГМО в природата, които, както знаете, няма как да бъдат ограничени на едно поле и ще бъдат прехвърлени на полетата на българските производители, които произвеждат хранителни продукти, посочи той.

Допълни също така, че вече няма да се етикират продуктите по магазините, които съдържат ГМО, каквато е практиката досега.

„Като потребители няма да можем да избираме дали искаме да ядем генномодифицирана храна или не. По този начин ще се премахне и правото на България да забранява и да регулира отглеждането на ГМО, няма да е ясно дали крайният хранителен продукт не е генномодифициран“, обясни Йорданов.

По думите му по тази тема все още няма съгласие в Европейския съюз, а това идва от „натиск от американска компания“.

Големите европейски държави са против това, а нашите слагачи са взели решението без да го оповестяват. Тук идва и въпросът защо ГЕРБ и ДПС мълчат.

Това попадне ли в храната ни, не е ясно какви ще са последствията, предупреди депутатът и добави, че липсват изследвания по темата както в едната, така и в другата посока.

По думите му, ако решението на Министерският съвет бъде прието в Съвета на ЕС, страната ни няма да може да налага собствени регулации.

„Когато се генномодифицира едно семе, то получава авторски права, получава патент и така цената им става доста по-висока за тези, които поискат да си ги купят“, посочи още Йорданов.

Относно промените в Конституцията Йорданов заяви, че не е имало обществено обсъждане с гражданите и определи предложенията за реформи в основния закон на страната като „комплексарски“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук