Софийският апелативен съд пусна от ареста председателя на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов. Той излиза на свобода без мярка за неотклонение.

Според магистратите за него не може да се направи обосновано предположение, че е участвал в престъплението, в което е обвинен.

Заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева остава с парична гаранция 40 000 лева. Според съда има обосновано предположение за нейно участие в престъпление от общ характер, подкрепено от достатъчно данни, събрани в хода на предварителното производство.

Председателят на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева казаха пред съда, че не са участвали в извършването на престъпление. В момента в Софийския градски съд се разглежда искането на прокуратурата за постоянния им арест.

Банов и Кръстева са обвинени, че незаконосъобразно понижавали категорията на земеделски земи. Те бяха задържани преди дни по време на акция в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково.

Според прокуратурата през юни миналата година двамата обвиняеми са извършили длъжностни престъпления, като по този начин била набавена и имотна облага. Длъжностните нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея.    

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук