Нов старт на съдилищата у нас с падането на извънредното положение от 13 май. На 12 май Висшият съдебен съвет трябва да определи реда за работа, предава bTV.


Разпратени са вече призовки за първите заседания. Юристи обаче се тревожат за здравето си. Адвокатите са притеснени, че струпването на хора в съдебните зали и коридори от другата седмица – ще създаде риск от зараза с COVID-19. 

Срещу заразата в някои зали вече има преградни стъкла срещу вируса на съдийските места и банките на адвоката и прокурора. Предвижда се такива да се монтират и в други зали, каза за bTV правосъдният министър Данаил Кирилов. 

Твърде много хора из коридорите на съдилищатаАдвокат Красимир Иванчев дава пример защо е против струпването на хора в храма на Темида.

„Елементарно дело за ПТП започна с 15 присъстващи вътре – полицаи за свидетели, подсъдим, адвокат на подсъдимия, пострадало лице, адвокат на пострадалото лице, прокурор, три вещи лица за по 3 експертизи, съдия, съдебни секретари.

Плексигласът вероятно ще спаси, аз не съм медицински специалист, но зад едно място в съда, зад една банка в залата, неминуемо ще застанат двама или трима човека зад едно стъкло. Не само един? Не може само един“, уточни юристът.

Адвокат Георги Коев пък е за незабавно стартиране на всички дела – граждански, наказателни, административни.

„При трима заразени затвориха всички съдилища, сега при 2000 ще ги отворят, по-малка ли е опасността?  Но вече положението става нетърпимо, обществото е лишено от една от властите си“, каза Коев.

Още аргументи „Против“ бързото заработване на съда, според юристи:

  • Гледането на делата може да се отложи, без да има съществени последици

„Да има известно разпределение в рамките на времето, за да не се получи процесуална лавина от множество дела, т.е. да се претовари и съдебната система“, каза правосъдният министър. 

След като два месеца 70 на сто от делата бяха замразени, сега съдебната власт трябва да определи реда за рестартирането им - за да не се струпат всички наведнъж.

В последните два месеца съдът гледаше само спешни наказателни дела и мерки за неотклонение, без да допуска външни лица и медии. Стигат ли носенето на маска и препоръките за дистанция между хората в съдебните зали?

И къде е балансът между страха за здравето, нуждата от доходи и възобновяването на правосъдието у нас?.  Това ще решава висшият съдебен съвет вторник.