Собственици на ресторант в София предлагат учениците да се събират и да учат в тяхното заведение.

Идеята е  за децата да се грижат възрастни, а родителите им да ходят на работа, съобщи Нова телвизия.


Започна се: Ето как "пробиха" зеления сертификат на Кацаров

„Децата нямат нужда от зелен сертификат и могат да се събират в нашия ресторант на малки групи, за да се обучават онлайн. Ние ще ги наблюдаваме, ще ги нахраним и ще ви ги предадем, когато се освободите от вашите задължения”, казват организаторите.

На ръба на заповедите на здравния министър Стойчко Кацаров и обрзователния му колега Николай Денков ли е обаче тази идея?

В настоящата заповед се казва, че групови занятия за деца, могат да се провеждат при строго определена минимална дистанция и при не повече от 5 човека в помещение.  От заведението са категорични, че имат достатъчно място и няколко зали, в които да разделят децата.

„Наистина е на ръба на заповедта. В нея всякакви занимания и събирания с деца не са позволени. Остава въпросът кой ще понесе отговорност, ако нещо се случи”, коментира  адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

За да е ясна отговорността  децата под 12 години ще трябва да са с придружител, казват от ресторанта. Тези над 12 години ще могат да идват и сами, но след като от ресторантът получат контакт на родител. А докато са в заведението, за поведението на децата ще следи персоналът.

Към този момент идеята среща одобрение сред клиентите на ресторанта. Други вече имат резервация за утре.