„Има проблеми, които не са решени от 2014 г. сега, ако може за един-два месеца да се решат. Оправил си два ТЕЦ-а, питат не може ли всички останали? Издал си от 100 заповеди половината, ама не може ли всички останали?


Така е с всички наши дейности. Много са натоварени хората. Предизвикателствата са големи". Това заяви в предаването „Неделята на NOVA" министърът на околната среда и водите – Емил Димитров.

„Аз съм причината Славея Стоянова да се съгласи да стан зам.-министър на екологията. Това е бройка на ГЕРБ. Тогава трябваше да излъчат човек, а нямаха подходящ.

Преценихме да бъде експертно лице. Тя се съгласи на сила. Аз я молех. В продължение на 2 седмици всяка една нейна заповед се атакува. Когато си експерт, а не политическо лице, каквато и заповед да издадеш пристига другата партия и казва „Това е срещу нас”, каза още Димитров.

„Исках да я използвам като зам.-министър, защото имах двама, а работата е много. Няма желаещи за позицията. Като арестуват постоянно е така. Заместникът по линия на ВМРО ще се занимава с водите, с отпадъците, с Изпълнителната агенция по околна среда  и още няколко неща.

Заместникът по линия на ГЕРБ ще отговаря за международното  сътрудничество, Националната служба за защита на природата и всички заповеди за защитени зони”, поясни той.

„Отговаряме за 52 язовира. Цялата държава иска да се закачи непременно към тях. Имаше 8 проблемни. През цялото време питахме МОСВ къде е водата”, каза още Димитров.

„Направили сме проверка на всички фабрики, които се занимават с акумулатори, за да видим къде са отишли тези отпадъци, защото не са излизали в чужбина, но ги няма и по площадките. Криминална е дейността. Къде е заровена, колко е количеството и кой ще го изнесе в чужбина?”, пита екоминистърът.