Роберто Бенини е двукратен носител на “Оскар”, както и на множество други международни награди, сред които най-престижното италианско отличие “Давид на Донатело”. В САЩ той е сред най-известните италиански актьори и режисьори. 

Талантливият италианец Роберто Бенини е роден в бедното село Мизерикордия, живописна Тоскана, през 1952 г. Семейството му живеело бедно и дори нямало собствен дом. Родителите му едва изхранвали четирите си деца (три момичета и момче). Баща му бил дърводелец и пътувал из региона в търсене на работа.

Роберто често боледувал и бил слабичко дете заради системно недохранване. Това обаче не му пречело да бъде живо хлапе, изпълнено с чувство за хумор и артистичен талант. Момчето изпъквало сред съучениците си, а училищният свещеник харесвал изключителните му способности.

Той решил да му помогне и го приобщил към йезуитската църковна школа (Общество на Исус). Роберто обаче не се вписал. Буйният нрав и големият му ентусиазъм да играе сценки не стихвали. Един ден Роберто просто бяга от божията обител и се присъединява към пътуващ цирк. 

Едва 12-годишен той започва да работи като илюзионист 

Роберто не обичал физическия труд, дотежало му в цирка и отново избягал. Върнал се към родния си край и започнал да пише поезия и комедийни скечове. Рецитирал ги и грабвал душите на селяните по пазарите, пред които играел представления, качен върху каца. 

Изкушен от театъра и опиянен от аплодисментите, младежът решил да завладее сцените на Милано и Рим 

На 19-годишна възраст се записал да учи счетоводство в Индустриалния и търговски институт в Прато. Причината била да бъде близо до Театъра на сатирата, където играе експериментални роли. Роберто не бил добре приет от колегите си, предубедени към момчето от село, говорещо на странен диалект.

Той обаче бил непоколебим - упорито четял по цели нощи, учел литература и не след дълго започнал да превъзхожда другите актьори 

Първите му сценични успехи не закъсняват, а скоро бил избран и за участие в популярен телевизионен сериал, който му носи национална слава. 

Запознанството му с режисьора Джузепе Бертолучи донася на талантливия млад актьор популярност и през 1977 г. Роберто става широко известен на италианската общественост. 

Не закъсняват и покани да участва в много филми. И така, той успява да изиграе роли от всякакви жанрове. А артистичният му път продължава в Меката на съвременното кино Америка.

Първата си чуждестранна роля изиграва още през 1986 г. във филма Down by Law, без дори да говори английски. Но най-големият му успех в световното кино безспорно е трагикомичният филм “Животът е прекрасен” от 1997 г. В него Бенини е в главна роля и междувременно режисира филма, който му носи “Оскар” за главна мъжка роля и за най-добър чуждестранен филм.

Любопитно е, че в него се преплита романтична история с разказ за Холокоста, в който има биографични елементи от живота на баща му, чиято съдба го вкарва в концлагер по времето на Мусолини 

Творбата получава толкова голям международен отзвук, че “Животът е прекрасен” остава най-гледаният чуждестранен филм години наред в Америка. А Бенини се превръща в един от най-признатите актьори на своето поколение.

В кариерата на вечно енергичния, засмян и колоритен италианец не може да подминем още един запомнящ се момент. През 1999 г. по време на церемонията за връчване на Оскарите, когато чува името си, Бенини, обзет от възторг, започва да прескача към трибуната по столовете на публиката, здрависвайки се със седящите около него, изразявайки огромната си радост от наградата.

Най-паметните му роли през следващите години са във филмите “На Рим с любов” на Уди Алън, “Извън закона”, “Нощ над земята” и “Кафе и цигари” на Джим Джармуш. 

След успехите си на големия екран Бенини прави 7-годишна пауза в киното и се отдава на смели театрални изпълнения на родна почва, сред които самостоятелно прочитане на “Божествена комедия” на Данте.
Завръщането си прави с игралния “Пинокио” през 2019 г., в лентата актьорът е в ролята на Джепето. Екранизацията е по историята на Карло Колоди. Филмът на Матео Гароне му донесе награда “Давид на Донатело”, смятана за италианския еквивалент на “Оскар”. 

Животът и творчеството на Бенини са тясно свързани с неговата голяма и единствена любов 

Роберто среща бъдещата си съпруга актрисата Николета Браски по време на снимките на филма си “Ти ме разстрои” (1983) още докато учи в академията. Двамата се женят през 1991 г. и оттогава до днес са неразделни - в живота, а много често и на екрана.

Вече 30 години основните женски роли на неговите филми се изпълняват от съпругата му. 
През 2021 г. Роберто Бенини стана лауреат на приза “Златен лъв” за цялостен принос в областта на сценичното изкуство. При обявяването на наградата директорът на журито Алберто Барбера описа Бенини като “един от най-забележителните комедийни актьори в определено богатата галерия от италиански изпълнители”.

Подготви Поли БОЯНОВА