Атентаторът, който откри стрелба в популярна истанбулска дискотека в новогодишната нощ и уби 39 души, е пристигнал в Турция под чуждо име с помощта на терористичната групировка ИДИЛ и е живял на тайни места до деня на нападението, пише британският в. „Дейли мейл”, цитиран от БГНЕС.
Нападателят, приел името Абу Мохамед Хорасани, бил подпомаган от член на ИДИЛ, известен като Юсуф Ходжа. През ноември Ходжа настанил Хорасани и семейството му в град Коня. В същата къща живеели още три семейства, които, както се предполага, също са били членове на клетка на ИДИЛ. След атентата те се опитали да се укрият, но били заловени в Измир.

Няколко дни преди атентата Хорасани и Ходжа Юсуф Ходжа пристигнали в Истанбул с автобус и живели в района Зейтинбурна, където направили последните приготовления за атаката.

Нападението беше извършено в новогодишната нощ в дискотека „Рейна”, в която се бяха събрали 700 празнуващи. При безразборната стрелба с „Калашников” нападателят уби 39 души, рани 69 и избяга с такси от местопрестъплението. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!