Жена, бременна в деветия месец, беше застреляна от бившия си съпруг в двора на гинекологична клиника в косовската столица Прищина.

Бременната 35-годишна жена била разведена с мъжа си и в началото на септември ѝ е издадена заповед за защита от домашно насилие, съобщават от агенцията. Само преди дни тя е приета в гинекологична клиника, тъй като се е очаквало да роди първото си дете.

Според свидетели е имало словесни нападки между жертвата и бившия ѝ съпруг преди жестокото убийство. Според информация на вестник "Газета Блиц", получена от друга бременна жена в същата клиника, на която жертвата е разказвала за отношенията с бившия си мъж, той се е опитвал още от предната вечер да установи контакт с нея и я е молил да излезе на двора на болничното заведение.

Косовската полиция моли гражданите за съдействие и информация за откриването на бившия съпруг, заподозрян за убийството на жената.

Президентът на Косово Вьоса Османи реагира след случая с убитата бременна жена и написа, цитиран от „Косова Прес”, че отговорът за насилниците и убийците са редът, законът и максималното наказание.

Заместник-председателят на Демократическата партия на Косово Вльора Читаку каза, че това е вторият случай на убийство на жена (в Прищина, след като предишната седмица 63-годишна учителка беше убита от мъжа си, докато спи) в периода на кампанията срещу насилието, основано на пола, пише БТА. В 16:00 ч. местно време (17:00 българско време) в Прищина се проведе протест срещу убийството на жени, организиран от Колектива за феминистична мисъл и действие под мотото „Убийството на жени от мъже да се разглежда като национално извънредно положение“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук