Оправдателна присъда за зъболекаря д-р Валентин Павлов, на чийто стоматологичен стол след обща упойка умира 14-годишно дете през 2016 г. Поради липса на антидот то е издъхнало на път за болницата. 

Родителите обвиняват медиците, че не са ги предупредили за рисковете на анестезията и са викнали линейка твърде късно.


Бащата на Алекс - Валери Захариев заяви в сутрешния блок на bTV, че оправдателната присъда на втора инстанция на зъболекаря е гавра с паметта на детето.

Д-р Валентин Павлов, който бе депутат от квотата на Иван Костов бе признат за виновен на първа инстанция и осъден условно на 3 години. Миналата седмица обаче шефът на грантовия Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев оправда екснародния представител, само месец след като скандализира обществото с решението си да освободи 6,5 години по-рано от затвора убиеца на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман.

Калпакчиев в конфликт на интереси и по делото за депутата на Костов, подсъдим за смъртта на 14-годишно момче

„Хвърля се прах в очите, че в България има някакво правосъдие. Ще обжалваме пред върховен съд  тези присъди и ще продължим да настояваме за максимално строги присъди за тези хора”, заяви още той.

Захариев поясни, че за анестезиолога д-р Филипова и управителя на клиниката Павлова – присъдите са намалени от 3 на една година условно с възстановяване на правата за практикуване.

Според бащата анестезиологът е признал в съда, че е разпознала симптомите на малигнена хипертермия, но е чакала нареждането на доктора, за да извика линейка, знаела е, че само атидот може да помогне.

Почерненото семейство вече близо 3 години търси справедливост за смъртта на 14-годишният си син. Юни 2016 година. Д-р Валентин Павлов оперира 14-годишния Алекс под пълна упойка в своята стоматологичната клиника.

Той обаче не информира родителите за рисковете от операцията. След поставяне на упойката детето умира.

Майката на детето Албена Захариева обясни, че не са й били разяснени рисковете от общата упойка, а само са й казали, че така синът й ще бъде по-спокоен по време на интервенцията.

Не били направени и никакви изследвания, докторът добавил, че момчето трябва да е здраво, казва още почернената майка. 

Според нея цялата вина и отговорност носи д-р Павлов.

Той ръководи целия екип, той решава,  добави Захариева.

Родителите ще искат максимални наказания за екипа. А за оправдателната присъда на д-р Павлов нямат обяснение, защото посочват, че дори е имало още един подобен случай на техния, но детето е откарано бързо до болницата и сега е живо.

Не могат да ни убедят че и за нашето дете не е имало шанс, заявиха почернените родители. Още две дела текат в прокуратурата и Софийски градски съд срещу Валентин Павлов за подобни случаи.