Много служители на фирма "Новера" дойдоха пред сградата на Столична община, за да протестират срещу решението за прекратяване на договара с концесионера. Служителите, които са от ромски произход, отрекоха от "Новера" да са разпоредили да изразяват недоволство или да е платено за това. Те скандираха: "Искаме си работата" и "Долу Бойко". Протестиращите са на заплата от 300 лв. до 700 лева, за което показаха документи.
Основното опасение на чистачите е, че след като бъде прекратен договора с “Новера” ще загубят работата си. “Не е въпросът за парите, ами колко души ще останем на улицата”, жалваше се възрастна хигиенистка. Друг мургав служител нареждаше “как нема да има кражби, нема да има убийства, като нема работа, нема пари, тия тук са изпили кръвта на България...”. Чистачите обаче бяха категорични, че няма да търсят работа в друга фирма. Мотивът бил, че не могат да са сигурни, че фирмата ще е законна. “Шуреят ми работи в “Титан”, ама там взема по 60 лв. на месец, как ще работим цел месец за тия пари, кой ще ми храни децата”, възмущаваше се Иван.
Оказа, че служителите на “Новера” са много лоялни към работодателя си. За 15-те минути, които прекараха пред Столична община не спираха хвалбите към концесионера. “Много сме доволни, никога не сме имали проблеми, плащат си редовно”, обясняваха те един пред друг. За обвинението на столичния кмет Бойко Борисов, че фирмата ги е пратила на море за два дни през миналата година, за да се зарине София в боклук, най-искреният коментар беше “Лъже, Бойко лъже бетер циганин”. Нямали пари за море и за почивки, обясниха още чистачите на столицата.
“Не сме мързеливи ние циганите, чистихме цела София, а сега като ни нема, гледай какво е станало, сметище” обясни пък на полицаите една метачка.
След като органите на реда приканиха недоволните да си отиват, защото нямат разрешение за протест от Столична община, ромите напуснаха мястото пред кметството. Желанието им да се срещнат със столичния градоначалник Бойко Борисов, за да им каже дали ще имат работа след развалянето от страна на общината на концесионния договор за почистване с фирма „Новера”, не се изпълни. Отговор не им даде и никой от общината.

Бойко Борисов обясни обаче пред журналисти, че според него чистачите нямат право да протестират след като не работят. „Не виждам защо те протестират, след като 10 дни оставиха София в криза. За два месеца ние сме платили на „Новера” 18 млн. лева. Години наред хората питаха, защо плащаме толкова пари за толкова несвършена работа”. Според него някой праща протестиращите пред общината.
Кметът на София заяви, че ако служителите на „Новера” искат да протестират за работните си места, всеки от тях може да напусне „Новера” и да бъде назначен на подобен щат, тъй като в момента всички фирми търсят работници и за ден ще могат да бъдат назначени./Камелия Цветанова, БЛИЦ