Военната прокуратура в Пловдив разполага с материали, в които участници в побоя на полицаи в кв. „Столипиново“ на 15 август се уговарят какво да говорят пред военните магистрати, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Неволен свидетел на тези уговорки се намесил в разговора и бил заплашен с убийство. Материалите с данните са предадени в Районната прокуратура, която е разпоредила проверка за изясняване на обстоятелствата, свързани с отправените закани с убийство и за уговорките какво да се свидетелства.

БЛИЦ припомня, че мелето в „Столипиново“ стана след като в 6-то РПУ постъпил сигнал на граждани, които се оплакали от шум от ромска сватба. Организаторите нямали разрешение от общината за тържество на открито и полицаите ги предупредили да спрат музиката. 30-годишният Мишо Митков – Айри, напсувал и ударил единия от униформените. При опита да бъде задържан, тълпата се нахвърлила с камъни и столове върху служителите. След мелето по тревога е вдигнато цялото районно и дежурните от СПООР, които са пристигнали на мястото на инцидента да задържат побойниците. Обитателите на бл. 4001, пред който стана инцидента, твърдят, че в домовете им са нахлули униформени с черни качулки, били са ги наред и са изпотрошили покъщнината в домовете им. Полицията успя да задържи Айрито, той бе осъден по реда на бързото производство и получи присъда от 1 г. и 4 месеца. Самоличността на останалите седем мъже от сватбата, които са били най-активни при сбиването, е установена, но не са арестувани все още, защото се укриват. Някои от тях са рецидивисти, имат присъди и висящи дела.

Военно–окръжната прокуратура започна проверка за това дали полицаите са превишили правата си по време на побоя в „Столипиново“. Резултатите трябва да са готови до 18 септември. /БЛИЦ