"Президентът Румен Радев е в началото на своята амбиция да вземе властта и да управлява държавата".

Така Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г. отговори на въпрос на водещия на сутрешния блок на БНТ дали ще гледаме тотално противопоставяне между институциите до края на последния мандат на правителството.

По думите му, за съжаление това щяло да се вижда и щяло да продължава да бъде така.

"Правителството е в края на мандата си, докато президентът Радев е в началото на своята амбиция да вземе властта и да управлява държавата. За никого не е тайна, че той има много по-големи амбиции от тези, които в момента има", констатира Плевнелиев.  

Според него било повече от ясно, че държавният глава иска да вземе властта, защото обещава на хората, че ще пребори корупцията, всеки ден критикува денонощно собствената си държава и собствените институции, от които той е част.

"За мен това е много сериозен сигнал, че той все повече иска да вземе властта", акцентира Плевнелиев. По думите му президентът Радев посочва проблемите, но не дава решение.

"Това на мен ми казва, че освен, че е популист, националпопулист и един от многото, които ги виждаме в ЕС, той е възприел тази технология и идеология, която е доста успешна", атакува Плевнелиев държания глава.

По думите на Плевнелиев, ако има една мигрантска криза с цел правителството да падне, това щяло да засили още повече позициите на президента Радев.

"За това аз апелирах 100 пъти към държания глава и дори вече чак не мога и няма как за 101 път, но ще го кажа отново. Господин президент, по-малко популизъм, повече решения, дайте решения за България и бъдете част от тези решения", призова Плевнелиев настоящия държавен глава Румен Радев. 

Според предишния президент - Росен Плевнелиев е възможно ГЕРБ да изгуби властта, защото доминира в политическия пейзаж в България от 2006 г. В политиката има много инфлация, в политиката не може да си винаги на върха, в политиката губиш рейтинг, посочи Плевнелиев.

"ГЕРБ ще продължава да намира своята устойчива позиция, но това не означава непременно крах, а означава по-скоро, че ГЕРБ ще се превърне в една устойчива, нормална, широка народна партия. От друга гледна точка и Мая Манолова, и Слави Трифонов, и БСП, и ДПС, и Веселин Марешки, и под ръководството на президента Радев за мен са този блок, който ще иска да вземе властта. И ние го виждаме всеки ден с тяхната амбиция и да променят курса на историята на България", отсече Росен Плевнелиев.  

По отношение на протеста на медсестрите в Партийния дом, Плевнелиев отбеляза, че протестът е демократично право, но той се нагледал на подобни акции, които са единствено медийно програмирани. Пет медицински сестри стават някакви квазигерои в медийното пространство. Накъде сме тръгнали и какво искат те, запита той и посочи, че това не е добре за България.

Плевнелиев се почувствал удовлетворен, че правителството имало смелостта да излезе и да каже на искания на медсестрите - "Не". "Така трябва да бъде, но така не се решават проблемите на българското здравеопазване", допълни Росен Плевнелиев.