Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира скандалите около препоръката на кризисния щаб за борба с разпространението на коронавируса за отмяната на тържествата на Шипка за 3 март, която не беше спазена от президента Румен Радев. Това той направи в ефира на bTV.

Българската армия не се ръководи от областните управи и от кметовете, а от свои устави. В устава много ясно е записано, че когато на територията на съответния гарнизон се появи президент, председател на Народното събрание, министър-председател и военен министър, гарнизонът е длъжен да организира посрещането му.

Ако не бях изпратил войската, щеше да бъде прецедент. В такъв случай спазваш устава и си чист Ако Народното събрание беше решило, че отменя тържествата, това е друго нещо - това  е със силата на закон, който е над устава, обясни министърът на отбраната.

По повод проверката на ген. Цанко Стойков за СРС-та с участието на прзидента Радев, той заяви: "Проверката установи, че въпреки забавянето, всички поискани документи от КПКОНПИ са предадени и на базата на тях КПКОНПИ е взела съответното решение. Ген. Стойков е предоставил всичко поискано, макар и със закъснение от две седмици".  

Каракачанов заяви още, че сред арестуваните членове на Басейна дирекция - Пловдив, няма активисти на ВМРО. 

В коментар за периодично прехвърчащите искри в управляващата коалиция, лидерът на ВМРО каза: "Няколко пъти на коалиционен съвет поставяме въпросите, които са заложени в управленската ни програма, и те не се изпълняват. Хората те оценяват освен по това, което си обещал и по това, което си направил".

По думите му въпреки периодично появяващото се напрежение, коалицията е стабилна.

Вицепремиерът обобщи, че когато нещата в една коалиция се случват, ластикът не се опъва. Той посочи, че в коалицията има напрежение, но "нещата вървят добре". Министърът не скри разочарованието си, че много от предложенията на ВМРО все още не са реализирани, но отбеляза, че въпреки различията, коалиционните отношения са добри.

Каракачанов коментира и искането на депутатите от "Атака" за изслушването му в пленарната зала заради продажбата на имоти на ръководеното от него ведомство.

Тези момчета изпълняват нечия поръчка и откровено лъжат. Утре в парламента ще представя графиките и ще се види в последните 20 години кой е продавал. По мое време са продадени само 16 имота, 5 от които са наследени като процедура от служебното правителството. Няма нито един лъскав имот, заяви Красимир Каракачанов.