"За самолетите F- 16 ще има още поне 1 милиард скрити разходи, тъй като в сегашната цена самолетът ще бъде с окастрено въоръжение. Лъжат българския народ, че цената е 2 милиарда и 400 милиона, а реално ще е над 3 милиарда. Сега се опитват отново да ни излъжат и да ни предоставят едни окастрени самолети, които не ни вършат никаква работа." Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Румен Гечев.

"Вместо да намалят цената на самолета, те са свалили част от ракетите и амунициите. Ние ще получим един осакатен самолет от второто тримесечие на 2023 година”, коментира Гечев. Той допълни, че за да бъде този боен самолет функционален, той трябва да бъде окомплектован.

"Това означава поне още 500 – 600 милиона. Също така трябва да се преработи изцяло или да се строи ново летище, тъй като този самолет има специални изисквания. Трябва да се промени цялата противовъздушна отбрана на България”, каза социалистът. Той обясни, че става въпрос за колосални разходи през следващите години.

"Със сигурност разходите, които ще направи българската държава, ще бъдат значително по-високи от заложените 2 милиарда и 400 милиона лв. ”, заяви Румен Гечев. Той изказа притесненията си относно факта, че самолетите F 16 Блок 70 все още не са произведени. "Този самолет още не съществува, не е тестван и не лети. Той още е на чертожната дъска. Плащаме накуп милиарди за машини, които ще дойдат след 4 години”, завърши Гечев.

"F-16 не е във въоръжението на САЩ. Летят в техни съюзници и това е един от най-масовите самолети, което е хубаво, но е невидим за американската армия. ВВС на САЩ ще поддържат произведените самолети. Какво гласуваме днес? Този самолет е на чертожната дъска и няма да бъде купуван от САЩ. Имат много по-модерни изтребители от същия клас. Какви са тия приказки, че бил най-модерния. Кой го има този самолет? Цената за Словакия е със 70 милиона по-евтина от тази за верния съюзник България", обясни депутатът от БСП от трибуната на НС. 

"Изтребителят бил проверен във всякакви условия. Ние нямаме никакви права по никакви гаранции - пише го в договора. Това може да бъде фатално за нас. Там пише, че доставчикът не носи никаква отговорност. Могат да забавят самолета с години, както е с F-35. Най-бедната страна в ЕС плаща 2 милиарда и чака от умрял писмо. Четохте ли договорите? Там няма конкретна цифра и вие ще подпише чекове без цена", заключи той.