След 33-годишна вярна служба утре, 18 април, една от легендите на круизния туризъм по река Дунав, моторен кораб „Русе“, ще извърши последното си плаване под български флаг. Това съобщават от „Дунав Турс“, цитирани от dunavmost.bg.

В 15:00 часа корабът ще отплава за Гюргево с осем членен екипаж, а на следващия ден в Констанца ще бъде предаден на новия му собственик. В румънското пристанище на специална платформа „Русе“ ще бъде натоварен на друг кораб, за да се върне на река Рейн – там, където е бил построен.

„С носталгия се разделяме с нашия кораб. Трийсет и три години той плава по река Дунав, но единствено постоянното обновяване и модернизиране на флота би ни позволило да бъдем конкурентноспособни и в бъдеще. Предстоят ни инвестиции, които ще ни помогнат да бъдем модерен и търсен партньор на туристическия пазар. „Пътуване, което вдъхновява“- това беше мотото на кораб „Русе“. Мисля, че успяхме  с труд и качествено обслужване да го защитим  през тези години“- каза Катя Стоянова, главен изпълнителен директор на „Дунав Турс“ АД – Русе, предаде TVN.

За 33 години плаване под български флаг „Русе“ е превозил над 140 хиляди пасажери, предимно от Австрия и Германия, уточняват от „Дунав Турс“. Най-дългите круизи са били от немския град Пасау, до украинския Вилково, както и до делтата на река Дунав.

От „Дунав Турс“ припомнят, че на 17 октомври 1983 г. с платформа по море са докарани и пуснати на вода в устието на р. Дунав двата пътнически кораба – “София” и “Русе”, построени в корабостроителница “Де Бисбош”, Холандия. Те са с дължина 113 метра и със сто и три кабини, разположени на две палуби. Те са кораби-близнаци с капацитет 200 легла и 55 души екипаж, категория 4 звезди и са пригодени за круизни пътувания по р. Дунав от германския град Пасау до делтата на р. Дунав.