Първи реакции в Русия, след като стана ясно, че България отзовава 70 руски дипломати. Новината бе оповестена по-рано днес от премиера в оставка Кирил Петков.

"България експулсира и руския министър-съветник Воскресенски, генералните консули във Варна и Русе и директора на културно-информационния център. Всички дипломати и технически служители ще бъдат изгонени от генералното консулство на Русия в град Русе в България", пише държавната информационна агенция на Русия.

"Консулската служба на Руското посолство в България и Генералното консулство на Русия във Варна преустановяват работата си. В сряда ще спре работата си консулството в Русе, което ще бъде закрито окончателно в рамките на един месец. Всички, които са подали по-рано заявление до Руските консулски служби в България, могат да се свържат с посолството, докато консулската служба възстанови работата си", каза още Воскресенски.

От посолството отбелязаха, че руското генерално консулство във Варна на практика е останало без служители заради експулсирането на дипломати.

Източник от руското външно министерство заяви, че  България скоро ще получи отговора на Москва за експулсирането на дипломатите.

Това мнение изрази във вторник Владимир Джабаров, първи заместник-председател на Комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията.

"Благодарна” България за пореден път се показа в най-добрата си светлина. Ответните мерки не са далеч", написа сенаторът в канала си в Telegram.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!