Коронавирусната инфекция най-често атакува белите дробове, съдовия ендотел, черния дроб и червата. Това каза инфекционистът Евгений Тимаков пред радио "Вести ФМ", цитиран от БГНЕС.

"COVID-19 има няколко „любими” органа, които атакува в човешкото тяло. Това са белите дробове, съдовият ендотел, където има огромен брой рецептори, чрез които се размножава. Затова след заразяване често се появяват съдови реакции и образуване на тромби", обясни лекарят.

Специалистът отбеляза, че има и голям брой рецептори в червата и в черния дроб, което ги прави атакуеми от вируса. В този случай черният дроб е на трето място по поражения сред пациентите, а при децата най-засегнати са червата.

Също така, според експерта, заболяването има сериозен ефект върху имунологичната памет, така че болните започват да боледуват по-често и да се заразяват с различни други инфекции.

Те могат да имат обостряне на херпетични заболявания, които са имали в тялото преди COVID-19, но в латентна форма. Ваксинацията остава най-сигурната форма на защита.

Според ръководителя на руското министерство на здравеопазването Михаил Мурашко делът на ваксинираните сред тежко болните от COVID-19 е под 0,3 процента, докато по-голямата част от пациентите в болниците са неваксинирани.