Държавната нестабилност в България и Румъния усложнява прилагането на ефективна здравна политика, където процентът на ваксинация е най-нисък в Европа, пише в свой материал френското издание  „Льо Монд“.

Ситуацията в съседна Румъния е трагична, а положението в университетската болница в Букурещ е зловещо. По коридорите се виждат 80 черни чували, в които са телата на жертвите на коронавируса. Хладилниците в моргата са пълни. Поради липса на свободни легла, новопристигналите чакат на столове в болницата с кислородни маски, докато чакат да се освободи легло.  

В двора на болницата линейката продължават да карат нови и нови пациенти, заразени с коронавирус. Хора, които не искат легло, а просто стол и кислород. Около 95% от 400-те пациенти с коронавирус не са ваксинирани, отчитат от френската медия в своя репортаж.  

„Отказът от ваксинация застрашава живота на другите“, предупреждава Каталин Карстойу, администраторът на болницата. „Може да построите колкото искате болници, ако хората продължават да отказват ваксината, нищо няма да се промени.“

В Румъния сериозността на ситуацията е безпрецедентна от началото на епидемията с повече от 19 000 нови случая и 400 смъртни случая на ден при население от 19,9 милиона. Въпреки това степента на ваксинация не се разраства. С едва 35% от възрастните, които са получили две дози, страната е с най-ниския процент в Европейския съюз след България, където по-малко от 24% от възрастните са ваксинирани.

Българските здравни власти съобщиха за 214 починали на 18 октомври (за 6,7 милиона жители). Тази таблица може да се намери във всички страни на Балканите, според географска логика, която е очевидна на картите на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията: колкото по-на изток се движим, толкова по-висок е процентът на ваксинираните.

С високата си средна възраст, лошото общо здравословно състояние на населението им и техните болници с ограничени средства, тези източноевропейски страни обаче са особено изложени на коронавируса и неговия вариант Делта.

„Нашите болници достигнаха максималния си капацитет, главно поради липса на персонал. Един на всеки седем хоспитализирани в България умира от Covid“, обяснява Мария Шаркова, адвокат по здравеопазване в Пловдив, вторият град в страната.

„И все пак, само 1000 дози ваксина се прилагат на ден“, оплаква се тя.