Невероятна история, в която са земесени почти всички религии, разказа българин, приел исляма. Атанас Михайлов се прочува през 2012 г., когато обявява, че няма вече да е свещеник и ще стане мюсюлманин. Той е потомствен свещеник - баща му е служил в храм. Неизвестно защо, обаче, Атанас решава да се отрече от вярата си, изрича шехадета (свидетелството) и избира за себе си името Абдуллах (роб на Аллах) в софийската джамия "Баня Башъ".
 

Тогава медиите намесват в историята фаталната туркиня Хюрем и разказват, че тя отказвала да приеме любовта на Атанас, докато не приеме вярата й. Така и става, но независимо от това двамата се разделят.

 
Решен да намери любовта, той среща един ден в софийската джамия непозната красавица. "Влюбихме се и заживяхме заедно", разказва пред БЛИЦ Атанас. След време обаче и тази връзка претърпява проблеми. Ревностната мюсюлманка изведнъж решава да стане... католичка.
 
"Започна да ме притиска и мен да приема католицизма, но аз отказах, тогава според мен реши, че ще си отмъсти", твърди Атанас и Абдуллах.
 
Един ден в дома му идва полиция. Оказва се, че бившата мюсюлманка и настояща католичка е подала сигнал срещу любимия си - бивш свещеник и настоящ мюсюлманин, че изповядва идеите на... Ислямска държава.
 
"Каза и, че съм я бил. Точно тогава ми се беше схванал кръста и питам полицаите - мога ли да я бия в такова състояние", разказва Атанас. По думите му ченгетата си тръгнали след проверка, но дошли отново, пак по сигнал на приятелката му.
 
"Тогава тя си тръгна и повече не се върна", обяснява бившият свещеник. Той не разкрива защо наистина е решил да приеме исляма. Казва единствено, че не бил доволен от начина, по който се отнасят към свещениците у нас, било възмутително да тънеш в мизерия.
 
Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ