Циклонът "Даниел" връхлетя редица държави и предизвика мощни бури. Страната ни се оказа една от засегнатите, като най-много пострада Южното Черноморие и в частност община Царево. 

Потопът удави кв. "Василико", както и къмпингите Нестинарка и Арапя. За съжаление наводненията взеха и своите жертви, като равносметката е 4 загинали, сред които 64-годишен строителен работник, съдия Мария Москова и дъщеря й д-р Даниела Йорданова.

Придошлите води отнесоха каравани, коли и пътища. Пораженията от наводнението бяха колосални, като дори се стигна до там, че имаше срутени мостове и откъснати села.

Усложнената ситуация наложи сформирането на кризисен щаб, ръководен от кмета на общината Георги Лапчев.

И макар че с природата никой не може да се бори, появиха се твърдения, че за бедствието вина имат и хората - непочистени речни корита, лоша инфраструктура са само част от предположенията. 

Именно заради това от агенция БЛИЦ попитахме читателите ни има ли виновен според тях за ужасяващия воден апокалипсис, сполетял Южното Черноморие.

В нашата анкета зададохме въпроса: "Порои заляха части от Южното Черноморие, загинаха и изчезнаха хора, има ли виновен за трагедията?" 

 

Според най-голям брой от гласувалите - 27.59 %, виновни за трагедията са политиците, които мислят само за пари и власт, но не и за държавата си.

Други 25.74 % са на мнение, че това е просто стихия, която помита всичко и няма как да влияем на времето. 23.37 % от гласувалите смятат, че един от основните проблеми за създалото се бедствие са недобре почистените канавки и изсичането на горите, докато 22.73 % посочват, че вината се дължи на местните управници, които не поддържат адекватно населените места.    

Едва 0.58 % от читателите нямат мнение по темата.

Гласувайте и в новата анкета на БЛИЦ където ви питаме: Ще купите ли букет за учителите на 15 септември? 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук