Припомняме, че първо агенция „БЛИЦ“ разкри схемата, по която бившият агент на Държавна сигурност Емилиян Гебрев се пробва в началото на годината за пореден път да открадне военния завод „Дунарит“ под носа на държавата.

След като не успя да се легитимира като „собственик“ (акциите на „Дунарит“ са запорирани от КПКОНПИ и НАП още през 2015 г. и няма как да бъдат придобивани от когото и да било), Гебрев реши да заобиколи запора и да увеличи капитала на дружеството близо 8 пъти. С цел държавата да се окаже със запор само върху 10% от акциите, а остатъкът да бъде във владение на фирмата на Гебрев - „Емко“.

Съмнението беше, че в тази схема участват съдии от Русе, тъй като в началото на тази година неизвестен магистрат именно от този съд изпрати съобщение до Агенцията по вписванията, с което поиска длъжностното лице по регистрацията да погази закона и да впише увеличението на капитала. Против тези действия веднага възразиха както КПКОНПИ, така и синдиците на КТБ, а в писмените им становища беше посочено, че през 2019г. Комисията за защита на конкуренцията изрично забрани концентрацията между „Емко“ и „Дунарит“, както и че срещу замесените в аферата лица са повдигнати наказателни обвинения. Прилагайки закона, търговският регистър отказа вписването и защити интереса на държавата, но спорът беше препратен в окръжния съд в Русе.

Проверка на „БЛИЦ“ в сайта на съда обаче показва, че на 28 януари мераците на Емилиян Гебрев са били отрязани от съдия Силвия Павлова от търговско отделение, която не само че е потвърдила правилността на действията на търговския регистър, но и изрично е констатирала в решението си, че Административен съд София-област също е отхвърлил жалбата на фирмата на Гебрев – „Емко“ против решението на КЗК.
 


Факсимиле от решението на съда в Русе

Изводът е, че предвид липсата на разрешение на Комисията за защита на конкуренцията капиталът на военния завод не може да бъде увеличаван по незаконната схема на оръжейния търговец Гебрев и ортака му Цветан Василев. Така двамата аферисти този път понасят тежък удар по мераците им да присвоят предприятието.

Прилагането на закона от съда в Русе пък дава надежди, че държавата ще съумее да защити правата си в този казус по най-добрия начин, с което няма да се позволи активи за десетки милиони левове да потънат в джобовете на съсипателя на КТБ и на подставените му лица.