Самотата е не по-малко опасна за здравето отколкото пушенето и наднорменото тегло, твърдят психолози. Липсата на достатъчно контакти прави хората не само нещастни, но и оказва негативно влияние на тяхното психическо и физическо състояние.
Чувството за изолация повишава кръвното налягане, стреса и общата умора, а също така води до нарушения в дълбокия сън и увеличава шансовете да развитие на болестта на Алцхаймер. Освен това, самотата намалява силата на волята и упоритостта, а това се отразява на способността на човек да води здравословен начин на живот, се съобщава в доклад, изнесен на конференцията на Американската асоциация за съдействие за развитието на науката от проф. Джон Качиопо от университета на Чикаго.
“Самотата не само променя поведението. Тя е пряко свързана с негативни промени в нормалния кръвен поток “, отбелязва Качиопо, “Самотата води до увеличаване в отделянето на хормона на стреса, който влияе отрицателно на имунната система и води до повишаване на кръвното налягане и появата на депресия”.
Статистиката показва, че самотните хора като правило боледуват по-често. Те по-малко се занимават с физически упражнения и консумират повече калории - “За да си създадат комфорт те ядат повече мазнини и сладки продукти”, допълва ученият, цитиран от Би Би Си. / Здраве.bg.