Военноморските сили на САЩ планират да увеличат броя на роботизираните кораби в своя флот, съобщи The National Interest.

В момента се разчита на големи кораби, които превозват голям брой моряци. Според експерти обаче, те са уязвими за руски и китайски ракети.

Сега САЩ планират да закупят 10 големи безпилотни кораби. За това те са приготвили бюджет от $ 4 млрд. В него влиза и закупуването на 9 роботизирани подводници.

ВМС на САЩ посочват като първа крачка още 2020 г. властите да отделят 400 милиона долара за строителството на "два големи надводни безпилотни кораба". Разходите могат и значително да нараснат след оценката на въоръжените сили на страната. Тя трябва да приключи до края на годината.

Тъй като програмата до ден днешен се намира на стадий изследвания и разработки, се носят слухове, че ВМС не знаят точно как тези кораби ще функционират в открито море и при реална бойна обстановка. Не се знае все още и как реално ще изглеждат тези безпилотни кораби и какви възможности ще имат. 

Джеймс Гарет, помощник на министъра на ВМС по изследванията и разработките обаче заяви, че САЩ вече са завършили първия етап от изпитанията на своя голям безпилотен кораб.

Па-рано средният безпилотен кораб с дължина 132 фута и с кодово наименование "Морски ловец" отплава от Калифорния до Хаваите и обратно без хора на борда. Официалните лица се въздържаха от коментари, като се позоваха на оперативната сигурност, докато корабът се намира на стадия на разработките.